Teraz jest czas na bakłażany, więc chętnie sie podzielę przepisem, który stosuję. Potrawa nie należy jednak do lekkostrawnych, ponieważ bakłażany lubią chłonąć tłuszcz, więc polecam osobom które jadają smażone potrawy.
Składniki:
3 bakłażany
50 dg mięsa mielonego (może być wieprzowo-wołowe)
przecier pomidorowy (lub pomidory sparzone obrane ze skórki)
1 cebula
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
Bakłażany myjemy, obieramy skórę wzdłuż bakłażanu tak, aby było obrany w prążki- jeden pasek obrany, drugi zostawiamy ze skórka, itd. Przekrajamy bakłażany na pół (wzdłuż), robimy przez środek każdej połówki nożykiem rysę wzdłuż bakłażanu (aby dostała się tam woda). Uwaga żeby nie przedziurawić Bakłażany moczymy w dobrze osolonej wodzie, ok 15-20 min. Wyjmujemy z wody, suszymy na ręczniku papierowym, smażymy na oleju, ok 0,5 centymetrowym z dwóch stron.
Następnie przygotowujemy farsz: smażymy cebulę, dodajemy mięso mielone, następnie dodajemy przecieru pomidorowego/pomidorów, smażymy jeszcze chwilę, przyprawiamy. Zdejmujemy farsz z patelni, dodajemy do niego posiekanej natki pietruszki.
Usmażone bakłażany układamy w naczyniu, w którym włożymy do pieca i kładziemy na nie farsz. Dobrze aby naczynie nie przeciekało (można wyłożyć papierem do pieczenia). Pieczemy aż się potrawa zarumieni (ok 20-30 min.)
Potrawę podajemy z ryżem lub pieczonymi ziemniakami, można też dodać na talerz jogurtu. Smacznego
Bakłażany z mięsem
Moderator: Moderatorzy
Bakłażany z mięsem
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Nastka, łącznie zmieniany 1 raz.
wygląda smakowicie. Muszę spróbować zrobić
Tylko jak przekonać mojego męża do zjedzenia czegoś co się nazywa bakłażan :027:
Tylko jak przekonać mojego męża do zjedzenia czegoś co się nazywa bakłażan :027:
Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Na diecie od stycznia 2006
Na diecie od stycznia 2006