a'la gołąbki

Wszystko co z mięsem i rybami związane - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
sisi
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 152
Rejestracja: czw 02 lis, 2006 21:21
Lokalizacja: Łódź

a'la gołąbki

Post autor: sisi »

Gołąbki inaczej.... szybsze w wykonaniu a równie smaczne :)

-0,5kg mięsa mielonego
-1/2 główki włoskiej kapusty
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 jajka
-1 torebka ryżu (1/2szkl)
-sól, pieprz


Wyrabiamy mięsko z jajkami i przyprawami - jak na kotlety.
Dodajemy surowy! ryż i na końcu drobno pokrojoną kapustę.
Formujemy kotlety i smażymy na patelni.
Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy rosołkiem lub np.sosikiem pomidorowym i ... do piekarnika na ok.godzinkę.

PYSZOTKA :P Zawsze robię z podwójnej porcji.

Plus taki, że z gołąbków tradycyjnych moi panowie zawsze kapuchę zdejmowali a z tych nie ma jak ;)
Ładnie wtapia się w kotlecik, no i ten smaczek!
Ostatnio zmieniony pn 30 kwie, 2007 13:15 przez sisi, łącznie zmieniany 1 raz.
Martusia 04.10.2005r - wciąż diagnozowana...
Awatar użytkownika
olcia13-61
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 70
Rejestracja: ndz 04 wrz, 2005 19:49
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: olcia13-61 »

Ja też robię gołąbki trochę zmodyfikowane.
do mięsa mielonego dodaję ryżu ugotowanego,przyprawy w/g uznania(dodaję pieprz,sól,trochę gałki muszkatałowej i imbiru).
Wcześniej kroję kapustę (wielkość dostosować można do własnego upodobania)i ją lekko podsmażam na oleju potem dodaję wody i duszę pod przykryciem dodaję kminku.
Trochę tej kapusty wykładam na blachę i przykrywam 1/2 mięsa mielonego,potem znowu trochę kapusty i znowu mięso mielome.Tak przygotowane mięso wkładam do piekarnika i piekę.Resztę kapusty dalej duszę.Pod koniec pieczenia na wierzch nakładam resztę kapusty.
Z wywaru po kapuście robię sos-dodaję sok pomidorowy i przyprawiam,zaciągam mąką ziemiaczaną.
Mięso kroję na kawałki i polewam sosem.Zapewniam,że smaczne :)
Aleksandra
Awatar użytkownika
Natko_
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 298
Rejestracja: wt 12 gru, 2006 22:07
Lokalizacja: Wodzisław

Post autor: Natko_ »

Olciu, a ja wczoraj myślałam, że Amerykę odkryłam ;) :D

Zrobilam "tradycyjne" gołąbki, choć też zmodyfikowane "z lenistwa".

Natomast zostało mi sporo farszu i małe liście kapuchy - no to warstwami je poukładałam w żaroodpornym naczyniu, zalałam prezcierem pomidorowym "Podravki" (super są te przeciery, w kartonikach) i odrobiną oleju i upiekłam :) Dziś tylko zaleję sosem pomidorowym, żeby suche nie było, bo tego przecieru dałam tylko "do smaku". Czyli prawie jak Ty, nawet jeszcze mniej zabawy ;)


A "moje" gołąbki robi się szybko -

1. mięsko mielone surowe + cebula + czosnek + ciut bułki czerstwej (oczywiście bg) - całość do maszynki, (czasami dodaję pieczarki albo paprykę - też do maszynki)
2. ryż (akurat dałam wczoraj kaszę gryczaną) taki "zalany wrzątkiem" (surowy w zasadzie) + jajko + przyprawy: majeranek (duuużo majeranku), pieprz, sól, jarzynka (Vegeta light bg i pikantna bg) - calość do zmielonego wcześniej mięska z "warzywami"
3. Kapusta włoska surowa - pierwsze liście daję na spód i brzegi szybkowara, w następne zawijam farsz - tak 2-3 łyżki na liść. Liście zawijam i spinam wykałaczkami. Ruloniki układam ciasno w szybkowarze, przykrywam liściem, zalewam wodą (do szybkowara tak z 0,5 litra, do zwykłego garnka więcej) i nastawiam.
Wczoraj były "na piecu" 30-35 min i dziś rano stwierdziłam, że ciut za długo - mogły być 25 min.
Z wywaru zrobię sos pomidorowy albo pieczarkowy, ale nawet bez sosu są pyyycha :D
Nati mama Madzi '03, Maćka '05 i Mileny '13
Celiakia '07
Awatar użytkownika
Katarzyna35
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 297
Rejestracja: ndz 10 maja, 2009 18:06
Lokalizacja: Łomianki k.Warszawy

Post autor: Katarzyna35 »

Właśnie została mi 1/2 główki kapusty włoskiej , pierwsza ;) 1/2 została zużyta na gołąbki z kaszą gryczaną :D a z drugiej połówki chyba zrobie wg powyższego przepisu sisi, bardzo mi się spodobał :)
Tylko zastanawiam się do czego ta mąka ziemiaczana <mmm> chyba do wymieszania z mięsem :?:
Ostatnio zmieniony sob 27 lut, 2010 23:26 przez Katarzyna35, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
martini
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 738
Rejestracja: czw 10 wrz, 2009 14:47
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: martini »

Chyba do wymieszania z mięsem zamiast bułki tartej, żeby się zlepiło.
Awatar użytkownika
Katarzyna35
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 297
Rejestracja: ndz 10 maja, 2009 18:06
Lokalizacja: Łomianki k.Warszawy

Post autor: Katarzyna35 »

Martini :) tak też podejrzewałam , więc skoro dwie głowy tak myślą to tak być musi ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Katarzyna35
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 297
Rejestracja: ndz 10 maja, 2009 18:06
Lokalizacja: Łomianki k.Warszawy

Post autor: Katarzyna35 »

Gołąbki z kaszą gryczaną
Liście włoskiej kapusty przygotować jak na zwykłe gołąbki.

Farsz:
-cztery większe kartofle /zetrzeć na tartce jak na placki ziemiaczane/
-kasza gryczana ok 400 g , sucha nie gotowana /dodać do startych ziemniaków/
-sól, pieprz, majeranek /dodać do reszty/
-cebulka podsmażona na oleju /dodać do pozostałych składników/

Całość wymieszać, nakładać na liście kapuchy po 1 łyżce, nie nalezy nakładać zbyt dużo, będzie wrażenie jakby zawijało się sama kapustę ale tak ma być, bo podczas gotowania gołąbków kasza gryczana zwiększy swoją objętość i gołąbki będą dobrze wypełnione.

Do tego sosik pomidorowy wg. tradycyjnych gołąbków, albo (teraz przyszedl mi pomysł) taki jeszcze z dodatkiem pieczarek :P


Smacznego :burger:
Obrazek
Awatar użytkownika
Katarzyna35
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 297
Rejestracja: ndz 10 maja, 2009 18:06
Lokalizacja: Łomianki k.Warszawy

Post autor: Katarzyna35 »

Przepis sisi, wypraktykowany , tylko nie mialam ryżu i zamiast niego dodałam kaszy gryczanej niepalonej, pychota :)
Następnym razem zrobię z przepisu olcia13-61, uwielbiam takie mięsno kapuściane dania :P
Obrazek
ODPOWIEDZ