Kurczak miodowo-musztardowy

Wszystko co z mięsem i rybami związane - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Natko_
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 298
Rejestracja: wt 12 gru, 2006 22:07
Lokalizacja: Wodzisław

Kurczak miodowo-musztardowy

Post autor: Natko_ »

Kawałki kurczaka - udka, podudzia, piersi, skrzydelka - wg uznania - oczyścić i odkroić tłuste kawałki.

Marynata (porcja na +/- 3 całe udka):
1 łyzka miodu
1 łyżka musztardy
2 łyżki oliwy/oleju
2 łyżeczki (małe) vegety light
szczypta pieprzu cayenne
szczypta chili mielonego
- wymieszać (konsystencja śmietany gęstej będzie)

Smarować kurczaka polewą i w lodówce zamarynować - ok. godziny (można na noc zostawić, a jak nie ma czasu to i... od razu piec ;) )

Kurczaka wyłożyć na blachę (ja daję pod kuraka papier do pieczenia, folia alu się przyklejała :( ), piekarnik nastawić na 180-200 stC i piec około 40 min - aż będzie rumiany.
Można pod koniec pieczenia ponakłuwać kawałki wykałaczką, żeby "puściły sok"

Mimo pieczenia bez polewania czymkolwiek, bez zaglądania do pieca w zasadzie kurczak wychodzi miękki, mokry, z chrupiącą skórką - taki, jak każdy lubi :) :D

Polecam dla odważnych wersję mocno pikantną (dać sporo czerwonego pieprzu i chili) - podczas jedzenia mięso jest słodkie od miodu, a po chwili czuć ten ogień przypraw :D
Nati mama Madzi '03, Maćka '05 i Mileny '13
Celiakia '07
djprinzesin
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 11
Rejestracja: pt 29 sie, 2008 16:05
Lokalizacja: Poznań

Post autor: djprinzesin »

zrobiłam te nózki
były pyszne znikneły momentalnie;)
zamiast pieprzu cayenne dodałam ziołowego,i dodałam trochę czosnku pokrojonego do naczynia zaroodpornego
aromat wspaniały smak jeszcze lepszy;)
Awatar użytkownika
darciak90
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 809
Rejestracja: śr 12 gru, 2007 22:31
Lokalizacja: Warszawa/Częstochowa

Post autor: darciak90 »

przepyszne!
ja zrobilam wg przepisu fileta z kurczaka, do tego pieczone ziemniaczki z sosem czosnkowym :)
pychota :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Angy
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 55
Rejestracja: śr 08 kwie, 2009 17:40
Lokalizacja: bydgoszcz

Post autor: Angy »

zgadzam się! Przepyszne! Zrobiłam dzisiaj rodzicom i chłopakowi na obiad i zniknęło wszystko w mgnieniu oka :)
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną- jedynie dawka decyduje o tym. - Paracelsus
ODPOWIEDZ