Biała kiełbasa bezglutenowa
Moderator: Moderatorzy
Biała kiełbasa bezglutenowa
Witam, poniżej podaję prosty przepis na smaczną białą kiełbasę wyprodukowaną własnoręcznie.
SKŁADNIKI:
1/2 kg mięsa "od łopatki"
1/2 kg mięsa wołowego z odrobiną tłuszczyku
1 opakowanie jelit wołowych ( do kupienia np. w Tesco )
czosnek- jego ilość dopasowana indywidualnie
pieprz, sól, majeranek
Mięso mielimy, dodajemy przyprawy. W tym czasie moczymy przez 4 minuty jelita w ciepłej, ale nie w gorącej wodzie, by zmiękły. Napełniamy je mięsem tworząc kiełbaski, które należy ugotować.
W innej wersji można użyć mięsa kurzego.
SKŁADNIKI:
1/2 kg mięsa "od łopatki"
1/2 kg mięsa wołowego z odrobiną tłuszczyku
1 opakowanie jelit wołowych ( do kupienia np. w Tesco )
czosnek- jego ilość dopasowana indywidualnie
pieprz, sól, majeranek
Mięso mielimy, dodajemy przyprawy. W tym czasie moczymy przez 4 minuty jelita w ciepłej, ale nie w gorącej wodzie, by zmiękły. Napełniamy je mięsem tworząc kiełbaski, które należy ugotować.
W innej wersji można użyć mięsa kurzego.
A mój przepis na taką kiełbaskę jest trochę inny ale kiełbaska też smaczna.
-2kg mięsa wieprzowego(może być łopatka)
-1kg udźca z indyka
-2szkl przegotowanej ciepłej wody(nie gorącej)
-sól,pieprz,czosnek do smaku
-jelita do nadziania
Mięso wieprzowe mielimy na sitku o mniejszych oczkach,a indycze na grubszym.Mieszamy oba mięsa wlewamy wodę i przyprawiamy.Wyrabiamy by wszystko się połączyło i nadziewamy w jelita.Gotujemy wodę w garnku a jak się zagotuje wyłączamy i wkładamy kiełbaski.Parzymy kiełbaski ok.20-25min.(woda z kiełbasą nie może się gotować bo kiełbasa będzie sucha i bez smaku).
-2kg mięsa wieprzowego(może być łopatka)
-1kg udźca z indyka
-2szkl przegotowanej ciepłej wody(nie gorącej)
-sól,pieprz,czosnek do smaku
-jelita do nadziania
Mięso wieprzowe mielimy na sitku o mniejszych oczkach,a indycze na grubszym.Mieszamy oba mięsa wlewamy wodę i przyprawiamy.Wyrabiamy by wszystko się połączyło i nadziewamy w jelita.Gotujemy wodę w garnku a jak się zagotuje wyłączamy i wkładamy kiełbaski.Parzymy kiełbaski ok.20-25min.(woda z kiełbasą nie może się gotować bo kiełbasa będzie sucha i bez smaku).
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 277
- Rejestracja: wt 05 kwie, 2011 11:02
- Lokalizacja: Warszawa
dziewczyny? chętnie bym skorzystała z przepisu (którejś z Was) na białą kiełbasę (bliżej świąt Wielkanocnych), ale??... jaką sól dajecie zwykłą miałką jodowaną, czy może tą do peklowania?...i tak mniej więcej ile tej soli?, ile Wam średnio wychodzi kiełbasek z takiej porcji mięsa?, i czy można ją zrobić np. 1 - 2 dni przed świętami? jak długo wytrzyma w lodówce? czy od razu po zrobieniu (uformowaniu) ją parzycie? ...
Szynkę (ładną różowiutką) mam już opracowaną (wg przepisu Maad'a ) , do kiełbasy się zabieram (chętnie bym zrobiła i taką zwykłą ale... na razie trochę strachu), a po odwiedzinach mojego sklepu mięsnego okazało się że do białej dodają błonnik pszenny więc na pewno w tym roku sklepowa odpada ;/
a na domiar wszystkiego zapowiedziałam wszystkim, że te święta będą u Nas więc wypadałoby mieć choć kilka kawałków białej kiełbaski
Będę Wam wdzięczna za odpowiedź pozdrawiam Monika
Szynkę (ładną różowiutką) mam już opracowaną (wg przepisu Maad'a ) , do kiełbasy się zabieram (chętnie bym zrobiła i taką zwykłą ale... na razie trochę strachu), a po odwiedzinach mojego sklepu mięsnego okazało się że do białej dodają błonnik pszenny więc na pewno w tym roku sklepowa odpada ;/
a na domiar wszystkiego zapowiedziałam wszystkim, że te święta będą u Nas więc wypadałoby mieć choć kilka kawałków białej kiełbaski
Będę Wam wdzięczna za odpowiedź pozdrawiam Monika
- uniaczek
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 507
- Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
- Lokalizacja: Gniezno
Drodzy Forumowicze jestem pełna podziwu dla Waszej pracowitości..... Moim odkryciem sprzed 2 tygodni jest pierwsza biała kiełbasa, którą udało mi się spotkać w sklepie Koziegłowy z przekreślonym kłosem i dokładnym opisem (" spiżarnia bezglutenowa").
Kiełbasa biała drobiowa parzona wytworzona jest z ciemnego mięsa indyka oraz piersi kurczaka - jadłam dwukrotnie do żurku -smakuje nam wszystkim glutkom i bezglutkowi. Polecam serdecznie
Kiełbasa biała drobiowa parzona wytworzona jest z ciemnego mięsa indyka oraz piersi kurczaka - jadłam dwukrotnie do żurku -smakuje nam wszystkim glutkom i bezglutkowi. Polecam serdecznie
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 277
- Rejestracja: wt 05 kwie, 2011 11:02
- Lokalizacja: Warszawa
-
- Forumowicz
- Posty: 167
- Rejestracja: pn 06 mar, 2006 21:20
- Lokalizacja: Zielona Góra
Ja dodaję sól zwykłą. Jeżeli chodzi o parzenie, to ja jeżeli robię ją wcześniej to zamrażam i parzę przed podaniem lub jeden dzień wcześniej. Do wody, w której będzie się parzyła kiełbasa dodaję przyprawy - majeranek (dużo), liść laurowy, ziele angielskie, pieprz. Ciężko jest wyliczyć ile porcji, bo to zależy od grubości i długości kiełbasek.
Mój prosty przepis na białą kiełbasę (robię z 1,5 lub 3,0 kg mięsa):monisiak81 pisze:podbijam swoje pytanie
* 1,5, kg łopatki b/k
* 1,5 kg karkówki
* 1 łyżeczka soli (~5g)
* 1 łyżeczka pieprzu
* 4 ząbki czosnku polskiego
* 12 m jelit lub 1 opk (~16m)
Łopatkę kroję na małe kawałeczki lub mielę sitku 8 mm, a karkówkę 4 mm. Następnie mieszam oba mięsa dolewając ok. 1 szklanki wody, tak aby masa była kleista. Pod koniec dodaję sól roztartą z czosnkiem oraz pieprz, nieraz dodaję jeszcze majeranek. Odstawiam na 3-4 godziny do lodówki. W tym czasię smaże na patelni kotlecika oceniając ilość soli i pierzu (nie jestem zwolennikiem ich nadmiaru, kiełbaska nie jest też zbyt tłusta). Jeżeli smakuje to napełniam mięsem jelita. Wcześniej jelita płuczę w ciepłej wodzie, trzeba uważać aby nie dostały się pęcherze powietrza. Gotową kiełbasę osuszam chwilę na powietrzu a następnie część gotuję a resztę wkładam do zamrażalnika. W zamrażalniku przechowuję ok. miesiąca. Ilość porcji kiełbasek zależy od długości jaką ustalamy sobie operując maszynką. Jeżeli jelita zostaną to również wkładam do zamrażalnika i zużywam do kiełbaski domowej wędzonej. Sól warzona lub kamienna, nigdy nie używam soli peklo (saletry)! Smacznego!
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 277
- Rejestracja: wt 05 kwie, 2011 11:02
- Lokalizacja: Warszawa
:D:D
Dziękuję Wam bardzo za podpowiedzi/ odpowiedzi / przepisy
bardzo mi to ułatwiło sprawę :):) więc na święta mam nadzieję, skuszę się na własną białą kiełbaskę.
serio wielkie wielkie Dzięki.
Dziękuję Wam bardzo za podpowiedzi/ odpowiedzi / przepisy
bardzo mi to ułatwiło sprawę :):) więc na święta mam nadzieję, skuszę się na własną białą kiełbaskę.
dobry sposób , ja teraz nie mogę surowego mięsa i zawsze choćby z mielonymi czekam na męża bo on z kolei zajada się takowym - będę mogła sama sobie z tym pordzićW tym czasię smaże na patelni kotlecika oceniając ilość soli i pierzu
serio wielkie wielkie Dzięki.
-
- Forumowicz
- Posty: 187
- Rejestracja: pt 13 lis, 2009 12:19
- Lokalizacja: łódź
http://www.youtube.com/watch?v=u0OngxE2qT4 to prosty sposób na kiełbaskę i nie potrzeba używać jelit
-
- Forumowicz
- Posty: 187
- Rejestracja: pt 13 lis, 2009 12:19
- Lokalizacja: łódź
-
- Forumowicz
- Posty: 187
- Rejestracja: pt 13 lis, 2009 12:19
- Lokalizacja: łódź
A dokładnie to robiłam z tego przepisu http://www.youtube.com/watch?v=lQFGYmx3YjA
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 277
- Rejestracja: wt 05 kwie, 2011 11:02
- Lokalizacja: Warszawa