
250g surowego boczku (czasami daję wędzony)
250g mięsa (drobiowe, wieprzowe, można dać kilka serc drobiowych)
100g wątróbki drobiowej lub z indyka
200g warzyw (marchew, pietruszka seler, cebula)
przyprawa uniwersalna (daję przyprawę do rosołu Dary Natury)
pieprz, sól
czosnek
majeranek
gałka muszkatołowa
Przepis jest na Thermomixa, z książki "Miodowy tydzień z Thermomixem", ale spokojnie można zrobić bez niego.
Do TM wlać wodę, wszystkie składniki umieścić w koszyczku i gotować - czas 25 min, temp. Varoma, obr. poz. 1.
Ugotowane mięso z warzywami umieścić w naczyniu, dodać 2 MT wywaru oraz przyprawy i zmiksować - czas 20 s, obr. poz. 9.
Nałożyć motylek i gotować - czas 12 min, temp. 100C, obr. poz. 2.
Wyłożyć do miseczki lub słoików, podawać schłodzony albo wyłożyć do małej keksówki i zapiec w piekarniku - czas 30 min, temp. 180C
Bez TM ugotować wszystko na parze, ewentualnie normalnie w garnku, tylko nie za dużo wody do garnka - max 1 litr, nawet 750 ml.
Po ugotowaniu zmiksować z 200ml wywaru i przyprawami.
Jeżeli ma być do słoików do smarowania, to pogotować jeszcze ok 12 minut i wkładać na gorąco.
Jeśli ma być zapieczony, to wyłożyć do keksówki i piec ok 30 min w temp. 180C