KULKI MIĘSNE MIELONE

Wszystko co z mięsem i rybami związane - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
echo204

KULKI MIĘSNE MIELONE

Post autor: echo204 »

1 paczka mielonego, najlepiej wieprzowego
sol, pieprz
1 Ł kwasnej smietany
1 kromka bezglutenowego chleba (uzywam Schar bialy)
1 zoltko
galka muszkatolowa
koperek
1 ł koniaku
1 Ł maki kukurydzianej
bulion bezglutenowy (ja lubie wolowy)

Nagrzewamy piekarnik do 200 st C (gas 6). Mielone mieszamy z sola pieprzem, kromka chleba (nieopieczony), zoltkiem, szczypta galki muszkatolowej. Formujemy male kulki, ukladamy w zaroodpornym naczyniu, zeliwnym garnku wysmarowanym tluszczem. Pieczemy kulki w piekarniku az sie zarumienia. Zalewamy bulionem (w zaleznosci od naczynia, bulionu musi byc tyle, aby zakrylo kuleczki) i pozwalamy sie zagotowac - trzymamy w piekarniku kolejne 10 minut. Mieszamy make kukurydziana z odrobina wody i wlewamy do miesa z bulionem, dodajemy koperek i koniak. Pozostawiamy w piekarniku znowu na kilka minut (musimy widziec ze bulion sie gotuje). Na koniec wyjmujemy naczynie i dodajemy lyzke smietany.

Ja omijam koperek - moj syn go nie lubi i nie zawsze mam koniak - przepis sprawdzil sie rowniez z winem.
Podaje z ryzem i warzywami.
ODPOWIEDZ