Składniki, 2 lub 4 porcje:
• 2 pstrągi (świeże, wypatroszone)
• 400 g (1 paczka) mrożonej mieszanki warzyw (brokuł, kalafior, marchewki) -
w sezonie oczywiście polecam świeże warzywa
• sól, pieprz, cytryna, czosnek, rozmaryn, oliwa
Masło chili: 40 g masła, papryczka chili, natka pietruszki, czosnek, sól i pieprz
Do podania: 100 g ryżu
Przygotowanie:
1. Warzywa rozmrozić i osuszyć. Piekarnik nagrzać do 250 stopni C. Pstrągi opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny. Zrobić kilka nacięć nożem na jednym boku, następnie doprawić solą i pieprzem.
2. Każdego pstrąga posypać szczyptą rozmarynu i natrzeć 1 łyżką oliwy, do środka włożyć po 1 nieobranym ząbku czosnku oraz po 1 plasterku cytryny. Położyć na dużej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia ponacinaną stroną do góry.
3. Rozmrożone warzywa włożyć do miski, doprawić solą, pieprzem, łyżką oliwy extra vergine i wymieszać. Wyłożyć na blaszkę obok ryb.
4. W miseczce roztopić masło z dodatkiem posiekanej papryczki chili, 2 łyżek posiekanej natki pietruszki, 1/2 łyżeczki startego czosnku, solą i pieprzem. Powstałą mieszanką polać pstrągi i warzywa, zostawiając ok. 1/3 mieszanki na koniec, do podania.
5. Wstawić blachę do piekarnika i piec przez 20 minut (duże pstrągi) lub 15 minut (małe).
6. Podawać np. z ugotowanym ryżem. Resztę masła chili polać po rybach i po ryżu
źródło:
http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoc ... zepis.html
Pieczony pstrąg w maśle chilli
Moderator: Moderatorzy
Re: Pieczony pstrąg w maśle chilli
Mmmmm palce lizac, pomysl na obiad jak znalazl, dzieki Leeloo 

.... żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi bo nie jesteś sam... Jak na deszczu łza cały ten świat nie znaczy nic a nic... Chwila, która trwa może być najlepszą z Twoich chwil...
Re: Pieczony pstrąg w maśle chilli
na zdrówko 
