Paluszki rybne (+ ziemniaki Hasselback + pasta z groszku)

Wszystko co z mięsem i rybami związane - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8102
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Paluszki rybne (+ ziemniaki Hasselback + pasta z groszku)

Post autor: Leeloo »

gdyby zamienić mąkę pszenną na chociażby ryżową...obiad idealny :burger:

po całość i piękne zdjęcia zapraszam tutaj:
http://www.burczymiwbrzuchu.pl/2015/06/ ... rybne.html



Paluszki rybne/ (kilkanaście sztuk):

3 filety z dorsza
2 jajka
łyżeczka musztardy
100 g płatków kukurydzianych
50 g mąki
łyżka ostrej papryki
sól, pieprz
olej roślinny do smażenia (kilka łyżek)

Przygotowanie:

Umytą i osuszoną rybę oczyszczamy z ości i skóry. Kroimy na paseczki podobnej długości.
Jajko rozbełtujemy z musztardą.
Płatki kukurydziane drobno kruszymy (przy pomocy wałka, malaksera lub moździerza), mieszamy z ostrą papryką i przesypujemy na talerz.
Na drugim talerzu umieszczamy mąkę.
Kawałki ryby przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem.
Obtaczamy w mące, następnie w jajku i panierujemy w płatkach kukurydzianych.
Tak przygotowane paluszki smażmy na patelni z rozgrzanym tłuszczem, po 4 minuty z każdej strony.
Usmażone paluszki odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
ODPOWIEDZ