Składniki:
– bezglutenowy papier ryżowy
– pół kilograma mielonego mięsa (wołowina, wieprzowina)
– cebula
– 3 ząbki czosnku
– marchew
– pietruszka
– 3 łyżki koncentratu pomidorowego
– sól, pieprz
– łyżeczka słodkiej czerwonej/chilli papryki (opcjonalnie)
-olej do smażenia
– bezglutenowy sos sojowy (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Mięso usmażyłam na patelni, dodając sól i pieprz.
Zeszkliłam osobno cebulę i wyciśnięte ząbki czosnku oraz starte na tarce marchew i pietruszkę.
Połączyłam składniki, dodałam paprykę, koncentrat i wymieszałam.
Papier ryżowy zgodnie z instrukcją zanurzyłam na chwilę w zimnej wodzie i rozłożyłam pojedyncze płaty na bawełnianej ściereczce. Na każdym układałam porządną porcję mięsa, zawijałam w rulon i zwijałam końce.
Rozgrzałam patelnię z olejem i ułożyłam moje bezglutenowe sajgonki.
Smażyłam po 2-3 minuty z każdej strony, by nabrały koloru i chrupkości.
Serwowałam je z sosem sojowym, sałatą z oliwą i z kawałkami kalarepy.
źródło:
http://bezglutenowamama.pl/bezglutenowe ... -na-ostro/
Sajgonki bolońskie
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
- Posty: 3
- Rejestracja: pn 24 sie, 2015 15:55
Re: Sajgonki bolońskie
Uwielbiam sajgonki, muszę to sprawdzić. Ten przepis brzmi wspaniale.