Macie jakieś sprawdzone przepisy na to cudeńko? Z chęcią wypróbowałabym coś innego.
Ja dopracowałam wersję schabu ze śliwką.
Moczę ok 1kg schabu w solance ( łyżka zwykłej i łyżka peklowej) z czosnkiem, zielem, liściem laurowym .
Po ok 12 -24 godzin wkładam do rękawa i do szynkowaru. Dodaję łyżkę żelatyny.
Nadziewam śliwką
Gotuję max 35 min od wożenia do wody.
Wylewam gorącą wodę i czekam aż wystygnie i do lodówki.
Pycha nie jest za suchy
Niestety zdjęcia nie można tu wrzucić
Szynkowar
Moderator: Moderatorzy
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Szynkowar
Mielonka Ewy:
1 kg karkówki
30-40 dag boczku (więcej mięsa niż tłuszczu)
pół piersi kurczaka (bez polędwiczki)
Z tego odłożyć 1 kg
Następnie zmielić i wymieszać z:
1 łyżeczka soli peklowej
1 łyżeczka soli zwykłej
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki żelatyny
100 ml wody
Czas gotowania, a właściwie "pyrkania" ok. 60 minut
1 kg karkówki
30-40 dag boczku (więcej mięsa niż tłuszczu)
pół piersi kurczaka (bez polędwiczki)
Z tego odłożyć 1 kg
Następnie zmielić i wymieszać z:
1 łyżeczka soli peklowej
1 łyżeczka soli zwykłej
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki żelatyny
100 ml wody
Czas gotowania, a właściwie "pyrkania" ok. 60 minut
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 277
- Rejestracja: wt 05 kwie, 2011 11:02
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Szynkowar
mielonka z szynkowaru - sprawdzona i smaczna robiłam też taką samą z udek z kurczaka zmieszane z filetem z indyka
1 kg mięsa z szynki,
20 g soli peklowej (peklosoli - ja używam Prymatu - jest ok)
kilka ziarenek pieprzu kolorowego (wg uznania)
pieprz, gałka muszkatołowa, (w proszku)
1 szklanka wody (przegotowanej)
woreczki foliowe na mrożonki 2 L
mięso zemleć wymieszać z przyprawami i do lodówki na 6-8 h.
do woreczka i parzenie
akurat korzystałam z tego posta.
źródło: https://magdalenkabloguje.blogspot.com/ ... date=false
1 kg mięsa z szynki,
20 g soli peklowej (peklosoli - ja używam Prymatu - jest ok)
kilka ziarenek pieprzu kolorowego (wg uznania)
pieprz, gałka muszkatołowa, (w proszku)
1 szklanka wody (przegotowanej)
woreczki foliowe na mrożonki 2 L
mięso zemleć wymieszać z przyprawami i do lodówki na 6-8 h.
do woreczka i parzenie
akurat korzystałam z tego posta.
źródło: https://magdalenkabloguje.blogspot.com/ ... date=false