2-3 gotowane pietruszki
1 gotowany seler
3 ziemniaki gotowane w mundurkach
1 surowy por
ok. 2-3 kiszonych ogórków (w zależności od wielkości ogórków oraz upodobań - można więcej, można mniej, wtedy sałatka będzie bardziej lub mniej kwaśna)
1 duże winne jabłko
puszka groszku konserwowego
2-3 jajka gotowane na twardo
sól
pieprz
majonez
Marchewki, pietruszki, seler, ogórki kiszone, jajka na twardo pokroić w kostkę, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, por umyć i drobno pokroić, jabłko umyć, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Wszystko zmieszać w misce, dodać groszek, doprawić solą, pieprzem, dodać majonez (tu również więcej lub mniej, ile kto lubi).
Jeśli robię tę sałatkę na Wigilię, to marchewki, pietruszki i seler pochodzą z wywaru na barszczyk - ekonomicznie
