Kalafiorowy cud

Wszystko co zielone, kolorowe i fajnie doprawione - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 831
Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Kalafiorowy cud

Post autor: vixi »

Przepis według mojej inwencji twórczej

- kalafior surowy (opłukać, podzielić na malutkie różyczki)
- majonez (domowy najlepiej)
- śmietana
- koperek (świerzy lub mrożony - dosyć sporo dla kolorku)
- czosnek (w zależności od ilości kalafiora - ale ma być ostro - oczywiście rozciśnięty praską)
- cukier
- sól
- pieprz (najlepiej kolorowy dla efektu)

wszystkie składniki wymieszać i sałatkę bardzo dobrze schłodzić w lodówce - najlepiej w zamkniętym pojemniku żeby po pierwsze nie wywietrzała a po drugie nie zasmrodziła nam lodówki...u mnie jest to gwóźdź imprezy i wszyscy zanim przyjdą proszą o tą sałatkę...polecam...to samo można zrobić z brokułem. Niedługo postaram się o zdjęcie.
Ostatnio zmieniony sob 13 maja, 2006 21:57 przez vixi, łącznie zmieniany 1 raz.
elola
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 214
Rejestracja: pn 24 paź, 2005 17:38
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: elola »

Vixi, baaaardzo dziękuję za inspirację. Trochę rozbudowałam Twoją sałatkę ale sparzone brokuły (nie miałam kalafiora w domku), koperek i czosnek stanowiły bazę. Dodałam paprykę, surowego ogórka (syn nie może śmietany a ogórek rozcieńczył majonez) i białą rzodkiew - bo akurat mi się napatoczyła :lol: Wyszło pyszne zielone cudo :=D>:
Awatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 831
Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Post autor: vixi »

takie wariacje są najlepsze - ale spróbuj kiedyś z surowym kalafiorkiem -na prawdę pyszne a brokuły też jak najbardziej tylko właśnie sparzone.
Awatar użytkownika
Ana
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 176
Rejestracja: czw 18 maja, 2006 14:25
Lokalizacja: Stargard Szczeciński

Post autor: Ana »

MMmm, taka surówkę robiłam jak pracowałam nad morzem:) Surowy schłodzony kalafior świetnie odświeża!!

[ Dodano: Pią 23 Cze, 2006 13:00 ]
A jak chcecie coś "na szybko" dla niespodziewanych gości 9dobre do grilla) to proponuję salatkę wiosenną:)

- sparzone nieduże pomidory
- sparzone brokuły lub kalafior (lub ugotowane - jak kto lubi)
- ugotowane na twardo jajka
- majonez i jogurt
- duuzo czosnku
- sol, pieprz, koperek

Kalafior/brokuły dzielimy na różyczki, jajka, pomidory kroimy "w ósemki", calość polewamy majonezem z jogurtem, czosnkiem i przyprawami.

Jeśli robimy sałayke dla "spodziewanych" gości todobrze jest schłodzić ją w lodówce i poczekać z godzinke aż się "przegryzie"
Świetnie smakuje z pieczonym na grillu mięskiem
Jest miłość wariatka egoistka gapa
Awatar użytkownika
KRUPCZATKA
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 24
Rejestracja: ndz 02 kwie, 2006 10:19
Lokalizacja: Koszalin

Post autor: KRUPCZATKA »

Sałatka z kalafiora i orzeszków:
- kalafior surowy (opłukać, podzielić na malutkie różyczki)
- majonez
- śmietana
- koperek (świerzy)
- cukier
- sól
-orzeszki solone Felix
Wszystkie składniki wymieszać i sałatkę bardzo dobrze schłodzić w lodówce
Ostatnio zmieniony sob 24 cze, 2006 02:13 przez KRUPCZATKA, łącznie zmieniany 1 raz.
Chciałabym,żeby mi się chciało,tak jak mi się nie chce...
Awatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 831
Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Post autor: vixi »

ana chyba jesteś moją bratnią kulinarną duszą bo też uwielbiam tą sałatkę - czasami dodaję do niej jeszcze kukurydzy z pudliszek bo uwielbiam. Krupczatko z orzeszkami nie próbowałam - nadrobię :D
"...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi - bo nie jesteś sam. Niech dobry Bóg zawsze cię za rękę trzyma..."
Awatar użytkownika
KRUPCZATKA
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 24
Rejestracja: ndz 02 kwie, 2006 10:19
Lokalizacja: Koszalin

Post autor: KRUPCZATKA »

vixi pisze:z orzeszkami nie próbowałam - nadrobię :D
Ja nie miałam przekonania,dopóki nie spróbowałam...Mi osobiście smakuje-polecam. :D
Chciałabym,żeby mi się chciało,tak jak mi się nie chce...
Awatar użytkownika
Ana
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 176
Rejestracja: czw 18 maja, 2006 14:25
Lokalizacja: Stargard Szczeciński

Post autor: Ana »

vixi pisze:ana chyba jesteś moją bratnią kulinarną duszą
Vixi, co tu dozo mówic - rocznik `82 :P
Jest miłość wariatka egoistka gapa
Awatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 831
Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Post autor: vixi »

hehe masz całkowitą rację :D :=D>:
"...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi - bo nie jesteś sam. Niech dobry Bóg zawsze cię za rękę trzyma..."
Awatar użytkownika
JoannaW
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 116
Rejestracja: ndz 18 sty, 2004 18:40
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: JoannaW »

zrobiłam w wersji z felixami- o rajuniu PYCHOTA!!!!!!!!!
polecam
a czosneczek jak mnie przeżera od srodka... mniam
Pozdrawiamy
Joanna i Natasza

Obrazek
-ania-
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 428
Rejestracja: pt 12 maja, 2006 21:25
Lokalizacja: ostrołęka

Post autor: -ania- »

same zachwyty nad tą sałatką! trochę się obawiam jak żołądek na surwoy kalafior zareaguje. ale chyba zaryzykuję :D
Obrazek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
Awatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 831
Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Post autor: vixi »

no u mnie nic sie złego nie dzieje po tej sałatce.
"...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi - bo nie jesteś sam. Niech dobry Bóg zawsze cię za rękę trzyma..."
Lucyna S.
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 28
Rejestracja: pt 14 lip, 2006 19:40
Lokalizacja: świętokrzyskie

Post autor: Lucyna S. »

W broszurce z niedozwolonymi warzywami podana jest kapusta biała świeża i kiszona, groch, szparagi, fasola, szczaw, chrzan, ogórki świeże,bób. Nie jestem pewna, czy tych warzyw naprawdę lepiej nie spożywać? Może ktoś posiada jakąś wiedzę na ten temat, to bardzo proszę o wskazówki. :!:
Lucyna, mama nastolatka na diecie
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1838
Rejestracja: sob 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Post autor: kabran »

Lucyna S. pisze:kapusta biała świeża i kiszona, groch, szparagi, fasola, szczaw, chrzan, ogórki świeże,bób. Nie jestem pewna, czy tych warzyw naprawdę lepiej nie spożywać?
Przynajmniej na początku diety, zaraz po zdiagnozowaniu rzeczywiście lepiej nie... I nie chodzi tu o ich glutenowość, ale zwyczajną ciężkostrawność. Jelita uszkodzone przez chorobę zasługują na trochę "taryfy ulgowej", stąd zalecenia aby stosować dietę lekkostrawną. W momencie, gdy stan zdrowia ulegnie poprawie, nie ma żadnych przeciwwskazań, poza ewentualnymi nietolerancjami czy alergiami.
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Awatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 831
Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Post autor: vixi »

dokładnie chodzi głównie o warzywa tak zwane wzdymające - żeby w początkowym stadium oszczędzić i tak zmęczone i schorowane jelitka - to samo już pisałam ale dodam że jeszcze powinno się w początkowym okresie unikać napoi gazowanych i sztucznych barwników (to już trudniejsze)
"...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi - bo nie jesteś sam. Niech dobry Bóg zawsze cię za rękę trzyma..."
ODPOWIEDZ