Surówka z selera

Wszystko co zielone, kolorowe i fajnie doprawione - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
sisi
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 152
Rejestracja: czw 02 lis, 2006 21:21
Lokalizacja: Łódź

Surówka z selera

Post autor: sisi »

Surówka z selera:

Seler trzemy na tarce do jarzyn (na większych oczkach!)
Dodajemy również malutką utartą marchewkę (dla koloru ;) )i jabłko.

Śmietanę doprawiamy cukrem i odrobiną kwasku.
Ja dodaje jeszcze szczyptę soli dla złamania smaku.

Zalewamy seler śmietaną i zostawiamy na 2-3 godzinki (by seler miał czas delikatnie zmięknąć)

Polecam zarówno do rybki jak i do mięska.
SMACZNEGO :)
Martusia 04.10.2005r - wciąż diagnozowana...
Awatar użytkownika
Małgorzata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1579
Rejestracja: pn 03 sty, 2005 22:56
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Małgorzata »

Robię podobną, ale zamiast śmietany daję jogurt naturalny a zamiast kwasku - cytrynę (czy naturalne nie jest lepsze? Kwasek to dla mnie trochę relikt PRL-u, kiedy cytryny rzucali do sklepów raz na rok :D )
Obrazek
sisi
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 152
Rejestracja: czw 02 lis, 2006 21:21
Lokalizacja: Łódź

Post autor: sisi »

Małgorzata oczywiście z tym "naturalnym" masz rację
Chylę czoła :)

Zapomniałam dopisać, że po odpowedniej obróbce (płukanie, parzenie...) można dodać do surówki rodzynki :D
Martusia 04.10.2005r - wciąż diagnozowana...
Awatar użytkownika
Karolcia6
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 304
Rejestracja: pt 16 maja, 2008 08:38
Lokalizacja: Skórcz

surówka z kapusty pekińskiej

Post autor: Karolcia6 »

Jakiś czas temu miałam przygotować do obiadu jakąś surówkę. W domu z rzeczy, które by się nadawały do surówki były tylko: kapusta pekińska, jabłka, cebula, ogórek kiszony, majonez i zioła prowansalskie.
Najpierw umyłam kapustę i obrałam jabłko i cebulę. Kapustę poszatkowałam, jabłko, cebulę i ogórek pokroiłam w kostkę. Majonez wymieszałam z ziołami prowansalskimi i połączyłam z warzywami - wyszło super.
Wszystkim smakowało i niedługo chcieli jeszcze, ale za drugim razem nie miałam ogórka, więc, żeby było troszkę kwaśne to skropiłam cytryną. Dodatkowo miałam suszoną śliwkę to też dodałam (pokrojoną) - była chyba lepsza niż ta pierwsza :D
Obrazek
kinga
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 490
Rejestracja: pn 14 mar, 2005 11:30
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: kinga »

A u mnie surówka z kapusty pekińskiej jest często na moim stole.
W skład wchodzą: kapusta pekińska, pomidory,kukurydza i majonez.
Kapustę kroję na nieduże kawałki,pomidor na kawałki podobnej wielkosci co kapusta, a kukurydzę tylko odsaczam i wsypuję całą-przeważnie puszkę.
Na koniec wszystko mieszam z majonezem,potem ozdabiam kawałkami pomidora i kukurydzy-no chyba,że ktos zje mi dekorację :D

Surówka pasuje do wszystkiego-smacznego
Awatar użytkownika
Kasinka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 288
Rejestracja: wt 21 sie, 2007 22:36
Lokalizacja: Piaseczno

Post autor: Kasinka »

Ostatnio robiłam surówkę z selera z takiego przepisu:
seler na tarce jarzynówce,
jabłka też
sparzone rodzynki (ew. śliwki suszone, ale z tym jeszcze nie próbowałam)
posiekane orzechy włoskie, (albo słonecznik, brzoskwinie z puszki)
jogurt naturalny (ew. majonez)
Seler i jabłka trzeba skropić cytrynką żeby nie ściemniały. Wymieszać kto co ma :)

Można pokombinować na kilka sposobów, dla mnie w podstawowej wersji (seler,jabłka,orzechy, rodzynki, jogurt) jest obłędna :p
Smacznego

P.S. Seler jest ulubieńcem diet odchudzających :) jak ktoś potrzebuje ;)
Ostatnio zmieniony wt 03 mar, 2009 19:39 przez Kasinka, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
Manga
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 264
Rejestracja: pt 11 lip, 2008 15:00
Lokalizacja: :)

Post autor: Manga »

Ja robie takie surówki

Seler naciowy
2-4 ogórki świeże
pierś z kurczaka (ok 60 dkg)
szczypiorek
majonez, śmietana, sól i pieprz do smaku

Seler naciowy pokroić w cienkie talarki,posolić i odstawićna 1,5 godziny
Ogórki pokroić w talarki. Pierś z kurczaka pokroić w paseczki i podsmażyć. Wszystko razem wymieszać, dodać śmietanę, majonez, sól i pieprz

**********

1 seler
pół cytryny
1 jajko
cukier
3 łyżki oleju
2 łyzki orzechów
sól
pieprz


Seler myjemy, obieramy i ucieramy na grubej tarce. Szybko, aby nie ściemniał skrapiamy sokiem z cytryny. Również na tarce ucieramy obrane jabłko, mieszamy z selerem, solimy, pieprzymy, dosypujemy cukier i całość polewamy olejem. Jajko gotujemy na twardo - kroimy w kostke.Dokładamy posiekane orzechy,mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godz.
larisa
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: czw 27 lut, 2014 12:04

Re: Surówka z selera

Post autor: larisa »

Muszę koniecznie spróbować.
ODPOWIEDZ