Warzywa w cieście z ciecierzycy

Wszystko co zielone, kolorowe i fajnie doprawione - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8102
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Warzywa w cieście z ciecierzycy

Post autor: Leeloo »

Składniki:

warzywa surowe (np. bakłażan, cukinia, kalafior, brokuł, papryka) lub lekko ugotowane (np. marchew, seler)
ciasto/panierka: mąka z ciecierzycy 500g, woda 1/2 litra, sól i inne przyprawy (takie jak lubicie np. curry, zioła itd.)
tłuszcz do smażenia: olej lub masło klarowane (albo ich mieszanka)


Przygotowanie:
Wymieszaj składniki panierki.
Ciasto powinno mieć podobną konsystencję jak naleśnikowe, im luźniejsze tym będzie bardziej kruche i cieńsze, możecie zmieniać proporcje wody i mąki (ciasto powinno choć trochę pokrywać warzywa po ich wynurzeniu z ciasta).
Po zmieszaniu mąki z wodą, dobrze żeby ciasto nieco odstało, np. pół godziny.
Następnie, rozgrzewamy większą ilość tłuszczu w woku, lub w garnku, i smażymy pocięte kawałki panierowanych warzyw. Ewentualnie można użyć małej ilości tłuszczu i patelni ale wtedy trzeba dbać o szybkie przewracanie warzyw.
Warzywa smażymy do lekkiego zrumienienia i odsączamy od nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.



źródło:
http://www.dietawarzywnoowocowa.pl/2015 ... rzycy.html
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8102
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Warzywa w cieście z ciecierzycy

Post autor: Leeloo »

Daj znać jak smakowało :)
ODPOWIEDZ