Odkryłam,że marchewka smakuje fenomenalnie,jeśli udusić ją na oleju kokosowym(dobrej jakości):)
Marchewkę pokrojoną w plasterki,smażymy pod przykryciem na w/w oleju.
Doprawiamy szczyptą soli,pieprzem-najlepiej świeżo zmielonym,kurkumą i mielonym ostropestem.
Z ostropestem trzeba uważać,żeby nie przesadzić,ale pasuje on świetnie,do tak sprawionej marchewki:)
Pytacie,z czym to się je?
Ja jadam z ryżem i upieczonym filetem z indyka,ale myślę że kurczak też się nada.
Robię coś w rodzaju sałatki:
-ryż(basmati,parboiled), do tego pokrojony w kostkę indyk i duszona marchewka
Najlepiej smakuje na ciepło,ale na zimno też jest dobre.
Jak wcześniej upieczemy indyka,to obiad,albo kolacje przygotujemy w ok.pół godziny.
O zaletach ostropestu i połączonej z pieprzem kurkumy,nie wspomnę;)
Smacznego!
Marchewka duszona z kurkumą i ostropestem
Moderator: Moderatorzy