300 g kaszy jaglanej (waga ugotowanej),
100 g słonecznika,
100 g suszonych pomidorów z oleju,
garść liści świeżej bazylii,
sól,
25 g oleju rafinowanego (rzepakowego/ ryżowego).
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną uprzednio ugotować na sypko. Do paluchów najlepiej użyć kaszy ostudzonej.
Słonecznik zmielić (w młynku lub blenderze/ innym urządzeniu).
Zblendować: olej, pomidory suszone, bazylię, sól.
Dodać kaszę jaglaną i ponownie zblendować całą masę.
Lepić paluchy i układać je na papierze do pieczenia.
Papier można delikatnie musnąć olejem, żeby nie przywierały.
Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. W trakcie pieczenia można z dwa razy przeturlać paluchy na boczki.

***Z podanych ilości otrzymasz 17 niewielkich paluchów.
źródło:
http://www.agamasmaka.pl/2016/09/paluch ... kaska.html