1. ktory kupny chleb najlepszy? 2. mleko z owsa, mozemy?
Moderator: Moderatorzy
1. ktory kupny chleb najlepszy? 2. mleko z owsa, mozemy?
kupilam dzis pierwszy bezglutenowy chleb, wybralam "najladniejszy", padlo na chleb wiejski bezglutenowy jasny firmy bezgluten i dusze sie tym swinstwem, w ustach zamienia mi sie w mąkę, ugryzlam, zmielilam jakos, ugryzlam drugi raz i wyplulam, nie jestem w stanie tego swinstwa jesc smakuje jak mielona gazeta
czy ja trafilam na cos tak paskudnego, czy to moze "zalety" braku glutenu?
jakie chleby/bulki najbardziej preferujecie, czy moze te wypiekane w domu sa duzo lepsze? kupuje na dniach automat do pieczenia, ale chcialabym moc czasem kupic cos w sklepie, jest kilka rodzajow tego pieczywa
drugie moje pytanie tyczy sie mleka... znalazlam mleko bez laktozy i soi za to z owsem
owies jest z tego co wiem tematem do dyskusji, bo niby nie wolno, a jednak nie wykazano, zeby po zjedzeniu owsa cos dzialo sie z kosmkami
probowaliscie tego? nie mam za duzo pieniedzy zeby w tej chwili eksperymentowac z nowymi produktami, bo sa one drozsze kilka razy niz te dla zdrowych
czy ja trafilam na cos tak paskudnego, czy to moze "zalety" braku glutenu?
jakie chleby/bulki najbardziej preferujecie, czy moze te wypiekane w domu sa duzo lepsze? kupuje na dniach automat do pieczenia, ale chcialabym moc czasem kupic cos w sklepie, jest kilka rodzajow tego pieczywa
drugie moje pytanie tyczy sie mleka... znalazlam mleko bez laktozy i soi za to z owsem
owies jest z tego co wiem tematem do dyskusji, bo niby nie wolno, a jednak nie wykazano, zeby po zjedzeniu owsa cos dzialo sie z kosmkami
probowaliscie tego? nie mam za duzo pieniedzy zeby w tej chwili eksperymentowac z nowymi produktami, bo sa one drozsze kilka razy niz te dla zdrowych
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
1. czy "odświeżasz" chleb BG przed zjedzeniem? Chodzi o spowodowanie, aby był wilgotniejszy, bo taki prosto z woreczka faktycznie nie jest łatwy do przełknięcia. Są dwie szkoły: albo robi się to w mikrofali, albo w garnku do gotowania na parze. Ja stosuję ten drugi, bo w mojej mikrofali zawsze kromka twardnieje na środku. Poczytaj na forum o chlebie:
viewtopic.php?t=308 - Bezgluten
viewtopic.php?t=2262 - Balviten
viewtopic.php?t=494 - odświeżanie
viewtopic.php?t=1366 - przechowywanie
2. owies nie nadaje się do spożycia chociażby z tego powodu, że zawsze wśród niego rosną inne zboża, wiec nawet jeśli sam nie zawiera glutenu, to praktycznie zawsze jest z jego domieszką. Tutaj viewtopic.php?t=2805 jest o mleku. Wyszukiwarka forumowa nie szczypie
viewtopic.php?t=308 - Bezgluten
viewtopic.php?t=2262 - Balviten
viewtopic.php?t=494 - odświeżanie
viewtopic.php?t=1366 - przechowywanie
2. owies nie nadaje się do spożycia chociażby z tego powodu, że zawsze wśród niego rosną inne zboża, wiec nawet jeśli sam nie zawiera glutenu, to praktycznie zawsze jest z jego domieszką. Tutaj viewtopic.php?t=2805 jest o mleku. Wyszukiwarka forumowa nie szczypie
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Jak jestem w domu to tak jak kabran odświeżam za pomocą tostera - jest świeżutki, mięciutki, dla mnie bomba. Jednak jak jestem na stancji to tylko wyjmuje z opakowania i tyle, ale też nie narzekam, mi smakuje - kupuję z firmy "Smak życia", zazwyczaj zwykły biały chleb, bo ciemny z ziarnami zawsze ktoś mi wykupi
fox, ja też jestem ze szkoły tosterowej Dla mnie nie ma lepszego chleba niż kołacz razowy z bezglutenu. Tosty z tego pieczywa są wyśmienite! Spróbuj, pod warunkiem, że lubisz pieczywo z ziarenkami:)
Bardzo smakował mi jeszcze chleb wiejski ciemny smaku życia. Niestety, dla mnie praktycznie nie do zdobycia. Smak życia nie ma sklepu internetowego, a zakupy robię prawie wyłącznie przez internet. Kupiłam ten chleb tylko raz na III MDC i żałuję, że tylko 2 bochenki;)
Warte według mnie jeszcze polecenia pieczywo schaera- solena i rustico. Też z ziarenkami:) Jednak ze względu na cenę, schaera kupuję mniej niż polskich produktów.
A jeśli wolisz białe, delikatne pieczywo, to może spróbuj bułek bezglutenu - zwłaszcza ciabatę. Mi bardzo smakuje odgrzewane w piekarniku. Ja prawie zawsze mrożę pieczywo.
I jeszcze jedno, te w/w wypieki naprawdę bardzo mi smakują. Jednak pamiętam smak pieczywa glutenowego i wg mnie jedynie kołacz razowy mógłby konkurować ze świeżą, pachnącą, chrupiącą bułeczką glutenową:( Tak więc fox, nie oczekuj że to będzie to samo, ale jak widać, coś zjadliwego można znaleźć;)
Bardzo smakował mi jeszcze chleb wiejski ciemny smaku życia. Niestety, dla mnie praktycznie nie do zdobycia. Smak życia nie ma sklepu internetowego, a zakupy robię prawie wyłącznie przez internet. Kupiłam ten chleb tylko raz na III MDC i żałuję, że tylko 2 bochenki;)
Warte według mnie jeszcze polecenia pieczywo schaera- solena i rustico. Też z ziarenkami:) Jednak ze względu na cenę, schaera kupuję mniej niż polskich produktów.
A jeśli wolisz białe, delikatne pieczywo, to może spróbuj bułek bezglutenu - zwłaszcza ciabatę. Mi bardzo smakuje odgrzewane w piekarniku. Ja prawie zawsze mrożę pieczywo.
I jeszcze jedno, te w/w wypieki naprawdę bardzo mi smakują. Jednak pamiętam smak pieczywa glutenowego i wg mnie jedynie kołacz razowy mógłby konkurować ze świeżą, pachnącą, chrupiącą bułeczką glutenową:( Tak więc fox, nie oczekuj że to będzie to samo, ale jak widać, coś zjadliwego można znaleźć;)
Nie potrafię porównać pieczywa kupionego z pieczonym w domu. Za małe doświadczenie:) - pieczywo bezglutenowe piekłam tylko 2 razy. Wieniec orzechowy wyszedł bardzo smaczny, natomiast chleb na zakwasie - świetnie spełniłby rolę cegły;)fox pisze:czy moze te wypiekane w domu sa duzo lepsze?
Ostatnio zmieniony sob 17 sty, 2009 08:54 przez -ania-, łącznie zmieniany 1 raz.
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Och, faktycznie, przepraszam, kiedyś używaliśmy też "metody tosterowej" Zapomniałem. Odkąd jednak zrezygnowaliśmy z mrożenia chlebka używamy pary wodnej.
Ostatnio zmieniony sob 17 sty, 2009 19:36 przez Rafal_tata, łącznie zmieniany 1 raz.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 448
- Rejestracja: sob 09 kwie, 2005 14:45
- Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Oprócz kołacza firmy bezgluten polecam chleb z amarantusem tejże firmy.Chleb wiejski, ale tylko firmy Smak życia. Pyszne są bułki firmy Schar.Są jednak dosyć drogie,dlatego bułki piekę sama. Wychodzi dużo taniej. Z jednego kilograma mąki mam, aż 14 bułek.Ciasto wyrabiam przy pomocy specjalnego sprzętu.3,4 minuty i już sobie pięknie rośnie.
bardzo dziekuje za odpowiedzi, zaraz wyciagam garnek do gotowania na parze i toster
mam jeszcze 5 kromek to przetestuje
szkoda, ze nie moge nic na ten chleb polozyc (cholerny nieleczony colitis)
z ziarenkami mi nie wolno, mam silna alergie pokarmowa i jeden niewlasciwy skladnik konczy dzien w szpitalu
kupilam jakas ksiazke w merlinie o diecie bezgl. i celiakii, moze sie czegos naucze
kurcze wlasnie wykopalam w tym chlebku jakies ziarna, bylo ich z 5 w kromce, ale byly, a nie bylo ich w skladzie (chyba sezam), mam straszna alergie na siemie lniane, ktore ma podobne ziarna i teraz sie boje go zjesc
odparowany faktycznie daje rade
w tosterze jeszcze nie probowalam
mam jeszcze 5 kromek to przetestuje
szkoda, ze nie moge nic na ten chleb polozyc (cholerny nieleczony colitis)
z ziarenkami mi nie wolno, mam silna alergie pokarmowa i jeden niewlasciwy skladnik konczy dzien w szpitalu
kupilam jakas ksiazke w merlinie o diecie bezgl. i celiakii, moze sie czegos naucze
kurcze wlasnie wykopalam w tym chlebku jakies ziarna, bylo ich z 5 w kromce, ale byly, a nie bylo ich w skladzie (chyba sezam), mam straszna alergie na siemie lniane, ktore ma podobne ziarna i teraz sie boje go zjesc
odparowany faktycznie daje rade
w tosterze jeszcze nie probowalam
Ostatnio zmieniony sob 17 sty, 2009 15:52 przez fox, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 75
- Rejestracja: pt 07 lis, 2008 10:55
- Lokalizacja: Bielsko-Biała/Warszawa
Ja polecam ci Chleb powszedni z bezglutenu, odświeżam go w garnku na parę. Jeśli nie możesz spożywać żadnych ziaren to końcówki z tego chleba odpadają i skórki też(chleb obtoczony w sezamie). Ja z moim CU spożywam ten chlebek i jeszcze nie miałam po nim przykrych incydentów (zjadam ze skórkami).
dieta od 14 października 2008r.
-
- Nowicjusz
- Posty: 13
- Rejestracja: pt 29 cze, 2007 13:05
- Lokalizacja: Warszawa
Prawdziwy chleb masz na myśli z glutenem?^^ Olenia ^^ pisze:Niestety żaden nie będzie snakował jak prawdziwy chleb,ale na to juz niestety nie mamy wpływu
Mi na przykład bardzo smakuje chleb bg i dla mnie nie ma jakiejś wielkiej różnicy. Pamiętam jako dziecko jak miałam pierwszy raz przejść na prowokację, to nie chciałam jeść zwykłego chleba bo mi nie smakował.
Myślę, że to kwestia przyzwyczajenia.
Ostatnio zmieniony pn 19 sty, 2009 23:08 przez Karolcia6, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
- Posty: 13
- Rejestracja: pt 29 cze, 2007 13:05
- Lokalizacja: Warszawa
Wiesz powiem Ci,że chyba niezupełnie,jestem na diecie przez całe zycie,prowokacje przechodzilam przez 3 lata,a więc było to 16 lat temu,nawet nie pamiętam jak smakuje zwykły glutenowy chleb ale gdzieś tam w srodku mam takie małe pragnienie żeby móc go zjeść np.bułeczki kajzerki tak ślicznie pachną ...
- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa
Ja jeszcze pamiętam smak glutenowego pieczywa i czasami mi go brakuje. Zwłaszcza takiego ciepłego chleba prosto z piekarni - elastyczny miękki środek i chrupiąca skórka. Albo kajzerki ...Karolcia6 pisze:Prawdziwy chleb masz na myśli z glutenem?
Mi na przykład bardzo smakuje chleb bg i dla mnie nie ma jakiejś wielkiej różnicy. Pamiętam jako dziecko jak miałam pierwszy raz przejść na prowokację, to nie chciałam jeść zwykłego chleba bo mi nie smakował.
Myślę, że to kwestia przyzwyczajenia.