CHLEB KUKURYDZIANY
175 g mąki kukurydzianej
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
2 jajka
150 ml chudego jogurtu
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka oleju
Wymieszać składniki aby uzyskać miękkie ciasto. Przełożyć je do formy lekko posmarowanej tłuszczem i piec w temp. Ok. 200 stopni przez 10-15 minut. Jedna porcja - 175 kcal.
Hej.Od niedawna jestem na diecie bezgluenowej i postanowiłam upiec chlebek według Twojego przepisu.Jest bardzo smaczny lecz mój problem polega na tym,że chlebek nie wyrósł.Co może być tego przyczyną?
Pozdrawiam serdecznie Karolina
ja często piekę ten chlebek i raczej nie wyrasta nigdy. Dużo zależy od tego czy mąka jest grubo czy drobnomielona. Z tej drobniejszej chlebek lepiej rośnie.
Mam jeszcze jedno pytanko.Do chlebka trzeba dodac 15ml czy 150ml jogurtu?bo tu jest podane 150ml a na stronie glownej 15ml.
Jeszcze raz pozdrawiam
Karolina
pieke chlebek i wychodzi bardzo dobry.ostatnio daje nawet więcej jogurtu niż 150ml i wychodzi znakomity(nawet łądnie wyrasta i zachowuje świeżość przez kilka dni). :?
a ja zrobiłam ten chlebek, z naturalnym jogurtem (około szklanki go było), tyle że mąki kukurydzianej, którą nie za bardzo lubię, wzięłam połowę ilości, a resztę dopełniłam gryczaną i ryżową. Wyszedł dobry i nawet wyrósł nieco.
Trudno mi się wypowiadać na temat wyrobów sojowych bo ich po prostu nie znam, ale możesz poeksperymentować, może jogurt naturalny sojowy (jeśli taki wam nie szkodzi) będzie odpowiedni.
Dzięki zrobiłam chlebek według tego przepisu i naprawdę dobry tylko zmieszałam mąkę kukurydzianą z ryżową i dałam więcej jogurtu jak już ktoś radził.
Przepraszam że tak długo nie pisałam nic ale mam ostry przebieg celiakii więc lerzę na półprzytomna z bólu brzucha , prawie nic niemogę zjeść a do tego całą mnie wysypało :frown: choć diety przestrzegam
Ostatnio zmieniony śr 19 kwie, 2006 20:32 przez Ela, łącznie zmieniany 1 raz.
"Miłość: rzeczywistość w krainie fantazji"
Charles Maurice