jaki automat polecacie??
Moderator: Moderatorzy
Nie wiem czy w dobrym miejscu ale muszę się pochwalić!
Kupiłam wypiekacz używany przez serwis tablica.pl w sumie interesowało mnie jedynie żeby miał funkcje pieczenia chleba bezglutenowego.
W sumie pierwszy wypiek mi nie wyszedł przesadziłam z ilością drożdży i mi chlebek dosłownie uciekł z wypiekacza.
Dzisiaj piekłam chleb z mąki Schar Brot Mix Dunkel- mąka razowa bezglutenowa. Dodałam nasiona słonecznika i dyni i wyszedł pyszny!
Kupiłam wypiekacz używany przez serwis tablica.pl w sumie interesowało mnie jedynie żeby miał funkcje pieczenia chleba bezglutenowego.
W sumie pierwszy wypiek mi nie wyszedł przesadziłam z ilością drożdży i mi chlebek dosłownie uciekł z wypiekacza.
Dzisiaj piekłam chleb z mąki Schar Brot Mix Dunkel- mąka razowa bezglutenowa. Dodałam nasiona słonecznika i dyni i wyszedł pyszny!
Trochę późno na odpowiedź, ale akurat zaczynam "wypieki" więc się wypowiem. Kupiłem ostatnio w promocji Zelmera, jeśli chodzi o czas to faktycznie 3h trwa cały proces. Natomiast koszty, to taniej nie będzie niż gotowy w sklepie - same składniki już chyba przekroczą a gdzie zakup, prąd etc. Jednak za to masz świeży ba gorący chlebek i pełne pole do popisu oraz szaleństw kulinarnych - mnogość przepisów i pomysłów chyba nieograniczonakamka pisze:Właśnie zastanawiam się nad kupnem wypiekacza do chleba, bo ten kupny już mi się przejada. Jaki smak jest tego chleba od kupionego. ja kupuję pełnoziarnisty z balvitenu, bo inny mi nie podchodzi. Jaki model wybrać? Jaka cena jest dobrego sprzętu? Znalazłam moulinex około 300 zł. inny model za 600zł ? A jak z kosztami eksploatacji? Czy to się w ogóle opłaca, czy ciągnie dużo prądu? Koleżanka mi mówiła, że ten sprzęt miesza chleb 3 godziny, czy to prawda? Dzięki za odpowiedź.
Chociaż pierwszy mi nie wyszedł
Osobiście polecam automat Electroluxa. Ma program do pieczenia chleba bezglutenowego - dla niewtajemniczonych - oznacza, to że podgrzewa składniki przed procesem mieszania. Ponieważ na razie tylko u mojej córki stwierdzono celiakię piekę chleb o wadze max 750 g. i tylko bezglutenowy. Osobiście miałabym obawy piec raz bezglutenowy raz glutenowy ale to już inny temat. Wracając do automatu - ma jedno mieszadełko ale i tak miesza składniki bardzo dobrze. Ponadto ma również "wsteczny" tzn. po wymieszaniu składników mieszadło wykonuje kilka obrotów do tyłu i dzięki temu składa się po poziomu. Minimalna dziura w chlebie jest ale nie trzeba mieszadła wycinać z chleba. Program do pieczenia chleba bezglutenowego trwa 2:59 ale moim zdaniem "opłaca się" i nie mam tu na myśli względów ekonomicznych. Chlebek piecze się sam, jest doskonały, mięciutki i naprawdę o niebo lepszy niż glutenowy. Moja główna konsumentka jest zachwycona
PS. Nie wiem jak inne automaty ale ten ma jeszcze jedną miskę i dodatkowe mieszadełko do puddingu ryżowego i budyniu - jeszcze nie przetestowane ale zapowiada się nie źle.
PS. Nie wiem jak inne automaty ale ten ma jeszcze jedną miskę i dodatkowe mieszadełko do puddingu ryżowego i budyniu - jeszcze nie przetestowane ale zapowiada się nie źle.
Ostatnio zmieniony pt 21 gru, 2012 18:16 przez Rudi, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 225
- Rejestracja: pn 02 lip, 2012 01:25
- Lokalizacja: Lubin
a jaki to moulinex? może to ten? http://www.saturn.pl/wypiekacz-moulinex ... l,id-54873arczi07 pisze:Mam wypiekacz Moulinexa z dodatkowym programem z dieta bezglutenowa.
Strasznie fajne urzadzenie. Chlebki pyszne i zawsze udane.
Ostatnio znalazlem fajny przepis i naprawde chleb jest rewelacja!! Do tego "gotowego" ze sklepu ktory smakuje jak piasek w zyciu nie wroce.
Przepis:
1. 1 jajko
2. paczka drozdzy Dr.O
3. 450ml mleka
4. 600g mixu bezglutenowego
5. 1-2 lyzki powidla lub dzemu
6. Szczypta soli
Ja bede robil chlebek mniejszy ok 600g wiec musze sobie proporcje przygotowac ale to dopiero dzisiaj
Ustawiam program bezglutenowy. Podobno mozna jakis zwykly ale nie wiem i uwazajcie bo moze nie wyjsc.
Polecam jak macie jakies pytania piszcie na priva/maila/gg.
mam już zakwas aktywny na bezglutenowy i muszę na gwatł szybko kupić automat, help
Ostatnio zmieniony śr 16 sty, 2013 19:29 przez MagdalenaSz, łącznie zmieniany 2 razy.
Magda- mama dziewięcioletniej Natalii uczulonej na mąkę żytnią, refluks przełyku. Hipercholesterolemia.
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 225
- Rejestracja: pn 02 lip, 2012 01:25
- Lokalizacja: Lubin
a bułki tez można tam piec?BeataS pisze:Ja właśnie mam taki wypiekacz! Używam go od grudnia 2010 i jestem z niego bardzo zadowolona. Mąkę kupuję w Balvitenie. Dla rodzinki - mągą jeść gluten piekę w nim normalny chleb i jest super. Polecam
Magda- mama dziewięcioletniej Natalii uczulonej na mąkę żytnią, refluks przełyku. Hipercholesterolemia.
-
- Nowicjusz
- Posty: 19
- Rejestracja: wt 22 sty, 2013 13:06
- Lokalizacja: małopolska
jaki automat polecacie
Z uwagi na cenę i funkcje wybrałem Moulinex OW3501
http://allegro.pl/automat-wypiekacz-do- ... 98532.html
http://allegro.pl/automat-wypiekacz-do- ... 98532.html
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 520
- Rejestracja: śr 20 paź, 2010 16:47
- Lokalizacja: Rydułtowy
http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/SID-61D ... _44666.htm w lidlu od 2 września będzie można kupić wypiekacz z trybem chleba bezglutenowego. co myślicie o ofercie?
http://akstheauthor.blogspot.com/ Nowy post o miejscach w autobusie, czyli co komu się należy. Zapraszam do dyskusji.
Ja używam taki wypiekacz od roku i polecam. Osobiście nie używam programu bezglutenowego, tylko 5 (chyba się nazywa ekspres) a następnie "dopiekam" chleb programem 12. Całość ok. 2 godz.20min. Wychodzi kilogramowy chleb. Żeby się nie kruszył dodaję 2-3 łyżeczki sparzonego siemienia lnianego. A reszta dodatków wedle uznania - amarantus, słonecznik itd. W wypiekaczu można też mieszać ciasto, np. na pizzę. Ogólnie polecam
zakupię go w poniedziałek i z czasem dobiorę najlepszy tryb, przy czym wolałabym nie używać gotowych mieszkanek (gdzie postawą jest masa skrobi), a prawdziwe mąki.
http://akstheauthor.blogspot.com/ Nowy post o miejscach w autobusie, czyli co komu się należy. Zapraszam do dyskusji.