Chcialabym przedstawić bardzo prosty, ale bardzo dobry przepis na chlebek bezglutenowy. Odkąd pamiętam dostępne były tylko koncentraty firmy Glutenex. Przeszłam na samodzielny wypiek po tym jak przejadl mi się gotowiec. Na początku wyboru rodzaju mąki praktycznie nie było z biegiem czasu możliwości miałam juz więcej. Najbardziej uniwersalny jest Super Nic na chleb , chleb wychodzi jak malowany, ciasto na pizze, pierogi, naleśniki, paluszki też.
Ok oto przepis:
500g mąki
10 dkg drożdży instant
1 litr wody, ewentualnie pół na pół mleka
Sól, cukier
Wszystko łączymy przekładamy do foremki, ciasto wyrasta szybko nim się piekarnik nagrzeje jest gotowe do pieczenia. 190 st 30-35 minut.
Można przed włozeniem polać wierzch ciasta wodą .
Przepis na chlebek
Moderator: Moderatorzy
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Przepis na chlebek
Chyba za dużo tej wody A ta mąka Super Nic to jakiej firmy? Czy miało być Super Mix?
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Przepis na chlebek
Super Mix z Glutenexu. Wody właśnie tyle musi być. Wstawie fotke z dzisiejszego pieczenia:)
Re: Przepis na chlebek
Jestem tu "nowa" więc z góry przepraszam za pytanie jeśli się już powtórzyło ale mam problem z chlebem na zakwasie. Mój syn poza glutenem uczulony jest też (w mniejszym stopniu) na drożdże więc próbuje piec chleby na zakwasie. Pierwszy jaki upiekłam był super niestety kolejne ciągle są takie jakieś "mokre" i klejące- zakalec? Nie wiem w czym tkwi błąd. Macie jakieś rady co do chlebów na zakwasie?
Re: Przepis na chlebek
Ja to niestety nie pomogę, na zakwasie "nie pracowałam". Chętnie jednak też się czegoś nowego dowiem