glutato pisze: innej niz bezglutenexu
Tak właściwie, to co masz na myśli? Mąkę bezglutenową? Mąkę z Glutenexu (firma)? Mąkę z Bezglutenu (firma)?
Do pieczenia powinno się używać mieszanek mąk bezglutenowych, np. mąki ziemniaczanej, kukurydzianej, skrobi pszennej bezglutenowej itp. Od razu napiszę, że skrobia owa znacznie poprawia smak i konsystencję wypieku, dlatego jest prawie zawsze dodawana do mixów. A mixy są opracowanymi (jak mniemam doświadczalnie) mieszankami mąk różnych w odpowiednich proporcjach. I zawsze zawierają dodatki typu: błonnik pokarmowy (bo zawsze jest deficytowy), guma guar (lepsza zwięzłość i elastyczność ciasta). Samemu trudno chyba wypracować taką mieszankę, aczkolwiek jest to oczywiście możliwe. Ja mam swoją ulubioną, to mix do ciasta (nie do chleba) z Glutenexu, z którego robię praktycznie wszystko: chleb, ciasta, kluski, naleśniki, placki itp. A jak piekę chleb, to po prostu biorę 1/2 tego mixu i 1/2 mąki gryczanej (nb. też z Glutenexu, ale to przypadek).
A ziemniaka nigdy nie dodawałam. Wydaje mi się, że to reminiscencja pieczenia glutenowego ciasta drożdżowego, do którego niektórzy dodają gotowanego ziemniaka, aby przedłużyć świeżość. Ja nie używam, a zamrażam chleb po upieczeniu, pokrojony na kromki (porcjuję). I zawsze mam świeży.