Chleb indywidualny - Alergia na sporo ziaren
Moderator: Moderatorzy
Chleb indywidualny - Alergia na sporo ziaren
Wiele się u mnie zmieniło.. Mam maszynkę do wypieku chleba, ale ciężko mi znaleźć przepis specjalny dla mnie, bo mam rozległą alergię. Powiem, jakich Mąk nie mogę: Pszennej (nawet bezglutenowej), Żytniej, Orkiszowej, Kukurydzianej, Ryżowej. Czy można dobrać odpowiednio inne Mąki (np. Sojową, Amarantusową, Kasztanową itp.), by wyszedł chleb na drożdżach? Bardzo proszę o odpowiedź w miarę szybką, a konkretnie o przepis.
Chleb gryczano-jaglany
Skladniki:
300g maki gryczanej
300 maki jaglanej
100g skrobii ziemniaczanej
1/2 l wody
kostka drozdzy
2 lyzeczki soli
Mieszac maki i sol, rozpuscic w malej ilosc wody drozdzy. Dac rozpuszczone drozdzy i pozostala wode do mak, ugniatac ciasto, wlozyc do natłuszczonej foremki. Zostawic w cieplym miejscu ciasto 30 minut. Upiec chleb w nagrzanym piekarniku 10 minut przy 225 stopni, potem 40 minut przy 200 stopni. Wstawic wode do piekarnika.
*****
Chleb z Quinoa
Skladniki:
500g maki z Quinoa
1 lyzka maki z amarantus
300g skrobii ziemniaczanej lub kukurydzianej
kostka drozdzy
troche cieplej wody
1 lyzeczka soli
200ml wody mineralnej
3 lyzki oleju
200ml wody mineralnej
Maki i skrobie wszystkie mieszac, 200g mieszanki zostawic na pozniej. Pozostala czesc dac do miski, zrobic dolek w srodku. Drozdzy rozpuscic w cieplej wodzie, dac do dolka i mieszac z mala iloscia maki. Zostawic na wyrosniecie.
Potem dodac olej, mieszac. Ciasto bedzie dosc plynne. Jeszcze raz zostawic na wyrosniecie. Potem dodac druga czesc maki (200g) i ugniatac ciasto. Jesli jest za suche dodac wode mineralna. Uformowac chleb, dac do podluznej foremki.Jeszcze raz czekac 30 minut az wyrosnie. Nagrzac pierkarnik, ciasto postawic na
dolna polke piekarnika, na samym dole miseczke z woda. Piec przy 250 stopni 15 minut, dalsze 30 minut przy 200 stopni. Po pieczeniu wyjac z foremki.
*****
i może te przepisy się przydadzą - choc to nie na chleb
Racuchy amarantusowe
Składniki:
18 dag mąki z amarantusa
szczypta drożdży suszonych
1 cebula
kilka łyżek oliwy
przyprawy: sól, suszony tymianek, majeranek
Wykonanie:
Cebulę obrać, cienko pokroić i udusić na oliwie. Wymieszać z przyprawami, mąką z amarantusa i z ciepłą wodą, której dodać tyle, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Zostawić ciasto do wyrośnięcia na 10-15 minut. Na patelni rozgrzać oliwę, kłaść małe porcje ciasta i smażyć na złoto-brązowy kolor.
*****
Placek z Quinoa
Skladniki: 100g maki Quinoa
szczypta soli
1/3 kostki drozdzy
2 lyzki olej lub 2 lyzki plynnego masla
100 ml wody mineralnej
Mieszac make i sol, drozdzy pokruszyc do dolka w srodku maki. Dodac na drozdzy wode i mieszac drozdzy z mala iloscia maki. Zostawic drozdzy 20 minut. Potem drozdzy z maka, tluszczem i woda mineralna mieszac. Wyjdzie dosyc plynne ciasto,ktore trzeba zostawic kolejne 30 minut. Polozyc na blache papier do pieczenia,nagrzac piec na 200 stopni, wstawic miske z woda.Ponownie ugniatac, uformowac placek i polozyc go na blache. Pokryc czyms, aby jeszcze raz ciasto moglo rosnac 15 minut. Piec 20 minut.
Jesli placek ma byc slodki, to ciasto zrobic bez soli i zamiast wody uzywac sok.
Zamiast soku mozna uzyc zmiksowane namoczone owoce z woda.
*****
Wafle jaglane
Skladniki:
750g kaszy jaglanej
1 1/2 l wody
3/4 l wody mineralnej
200g miekkie maslo
550g platki jaglane
1-2 lyzeczek soli
Umyc kasze pod goraca woda, wsypac do gotujacej sie wody, gotowac ok. 20 minut.Potem mieszac z woda mineralna, sola, maslem i platkami, ew. zmiksowac. Ciast
dac do gofrownicy, piec ok. 7-10 minut.
Skladniki:
300g maki gryczanej
300 maki jaglanej
100g skrobii ziemniaczanej
1/2 l wody
kostka drozdzy
2 lyzeczki soli
Mieszac maki i sol, rozpuscic w malej ilosc wody drozdzy. Dac rozpuszczone drozdzy i pozostala wode do mak, ugniatac ciasto, wlozyc do natłuszczonej foremki. Zostawic w cieplym miejscu ciasto 30 minut. Upiec chleb w nagrzanym piekarniku 10 minut przy 225 stopni, potem 40 minut przy 200 stopni. Wstawic wode do piekarnika.
*****
Chleb z Quinoa
Skladniki:
500g maki z Quinoa
1 lyzka maki z amarantus
300g skrobii ziemniaczanej lub kukurydzianej
kostka drozdzy
troche cieplej wody
1 lyzeczka soli
200ml wody mineralnej
3 lyzki oleju
200ml wody mineralnej
Maki i skrobie wszystkie mieszac, 200g mieszanki zostawic na pozniej. Pozostala czesc dac do miski, zrobic dolek w srodku. Drozdzy rozpuscic w cieplej wodzie, dac do dolka i mieszac z mala iloscia maki. Zostawic na wyrosniecie.
Potem dodac olej, mieszac. Ciasto bedzie dosc plynne. Jeszcze raz zostawic na wyrosniecie. Potem dodac druga czesc maki (200g) i ugniatac ciasto. Jesli jest za suche dodac wode mineralna. Uformowac chleb, dac do podluznej foremki.Jeszcze raz czekac 30 minut az wyrosnie. Nagrzac pierkarnik, ciasto postawic na
dolna polke piekarnika, na samym dole miseczke z woda. Piec przy 250 stopni 15 minut, dalsze 30 minut przy 200 stopni. Po pieczeniu wyjac z foremki.
*****
i może te przepisy się przydadzą - choc to nie na chleb
Racuchy amarantusowe
Składniki:
18 dag mąki z amarantusa
szczypta drożdży suszonych
1 cebula
kilka łyżek oliwy
przyprawy: sól, suszony tymianek, majeranek
Wykonanie:
Cebulę obrać, cienko pokroić i udusić na oliwie. Wymieszać z przyprawami, mąką z amarantusa i z ciepłą wodą, której dodać tyle, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Zostawić ciasto do wyrośnięcia na 10-15 minut. Na patelni rozgrzać oliwę, kłaść małe porcje ciasta i smażyć na złoto-brązowy kolor.
*****
Placek z Quinoa
Skladniki: 100g maki Quinoa
szczypta soli
1/3 kostki drozdzy
2 lyzki olej lub 2 lyzki plynnego masla
100 ml wody mineralnej
Mieszac make i sol, drozdzy pokruszyc do dolka w srodku maki. Dodac na drozdzy wode i mieszac drozdzy z mala iloscia maki. Zostawic drozdzy 20 minut. Potem drozdzy z maka, tluszczem i woda mineralna mieszac. Wyjdzie dosyc plynne ciasto,ktore trzeba zostawic kolejne 30 minut. Polozyc na blache papier do pieczenia,nagrzac piec na 200 stopni, wstawic miske z woda.Ponownie ugniatac, uformowac placek i polozyc go na blache. Pokryc czyms, aby jeszcze raz ciasto moglo rosnac 15 minut. Piec 20 minut.
Jesli placek ma byc slodki, to ciasto zrobic bez soli i zamiast wody uzywac sok.
Zamiast soku mozna uzyc zmiksowane namoczone owoce z woda.
*****
Wafle jaglane
Skladniki:
750g kaszy jaglanej
1 1/2 l wody
3/4 l wody mineralnej
200g miekkie maslo
550g platki jaglane
1-2 lyzeczek soli
Umyc kasze pod goraca woda, wsypac do gotujacej sie wody, gotowac ok. 20 minut.Potem mieszac z woda mineralna, sola, maslem i platkami, ew. zmiksowac. Ciast
dac do gofrownicy, piec ok. 7-10 minut.
Serdecznie dziękuję, na pewno skorzystam. I proszę o więcej.
Czy używacie np. Mąki Sojowej albo Kasztanowej do pieczenia chleba? Jakie są jeszcze Mąki, oprócz Amarantusowej, Jaglanej, Gryczanej i Quinoa, na której można upiec chleb?
ruda, dziękuję za pomoc, nie rób sobie fatygi, znajdę sama.
Sorrki, ale nie skumałam, teraz już wiem, to proszę, ruda podaj mi te przepisy. Ale bez tych Mąk, które podałam.
Dzwoniłam do sklepu ze zdrową żywnością i niestety nie ma tej Mąki QUINOA i nigdy nie mieli, bo nie było na hurtowni, więc nie wiadomo, czy zrobię z niej chleb. Nie było też nigdy Mąki Jaglanej, więc to też na dzień dzisiejszy odpada. Dopiero będę wiedzieć w piątek, czy będzie. Mają tylko Mąkę z Amarantusa, Kasztanową i Gryczaną. CZy jest jakiś przepis z tych Mąk? Proszę o pomoc.
Czy używacie np. Mąki Sojowej albo Kasztanowej do pieczenia chleba? Jakie są jeszcze Mąki, oprócz Amarantusowej, Jaglanej, Gryczanej i Quinoa, na której można upiec chleb?
ruda, dziękuję za pomoc, nie rób sobie fatygi, znajdę sama.
Sorrki, ale nie skumałam, teraz już wiem, to proszę, ruda podaj mi te przepisy. Ale bez tych Mąk, które podałam.
Dzwoniłam do sklepu ze zdrową żywnością i niestety nie ma tej Mąki QUINOA i nigdy nie mieli, bo nie było na hurtowni, więc nie wiadomo, czy zrobię z niej chleb. Nie było też nigdy Mąki Jaglanej, więc to też na dzień dzisiejszy odpada. Dopiero będę wiedzieć w piątek, czy będzie. Mają tylko Mąkę z Amarantusa, Kasztanową i Gryczaną. CZy jest jakiś przepis z tych Mąk? Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony śr 24 cze, 2009 15:28 przez domi1_23, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Nowicjusz
- Posty: 18
- Rejestracja: wt 03 lip, 2007 13:23
- Lokalizacja: Skierniewice
Dzięki, Manga. Muszę tak zrobić, jeśli jutro nie będą mieli, bo ma przyjść dostawa Mąk różnych. Poczekam do jutra. Jeszcze bardziej cieszyłabym się, gdyby mieli Quinoa, bo fajny jest ten przepis, który podałaś. Askoro w tych przepisach, o których pisała ruda jest Mąka Kukurydziana, to już odpada. Pozdrawiam. Jeżeli jeszcze, ktoś ma przepisy na chleb, to byłabym wdzięczna.
Domi1_23 Znalazłam przepis na chleb ryżowy.
50dkg mąki ryżowej lub koncentratu ciasta ryżowego
200ml mleka
200 ml. wody
0,8 dkg drożdzy instant
1 łyżka masła lub oleju (3dkg)
szczypta soli, olej do formy
Drożdze połączyć z mąką. Wlać mleko i wodę (nie mogą być schłodzone, najlepiej w temperaturze 35 C) Dodać tłuszcz i dobrze wymieszać.
Wyrabiać ręcznie (3-5min) aż do uzyskania elastycznej konsystencji.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem formy.
Przykryć wilgotną lnianą ściereczka i pozostawić w ciepłym miejscu na pół godziny. Piec w temperaturze ok. 220 C przez 40-45 min.
50dkg mąki ryżowej lub koncentratu ciasta ryżowego
200ml mleka
200 ml. wody
0,8 dkg drożdzy instant
1 łyżka masła lub oleju (3dkg)
szczypta soli, olej do formy
Drożdze połączyć z mąką. Wlać mleko i wodę (nie mogą być schłodzone, najlepiej w temperaturze 35 C) Dodać tłuszcz i dobrze wymieszać.
Wyrabiać ręcznie (3-5min) aż do uzyskania elastycznej konsystencji.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem formy.
Przykryć wilgotną lnianą ściereczka i pozostawić w ciepłym miejscu na pół godziny. Piec w temperaturze ok. 220 C przez 40-45 min.
- Grażyna
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 340
- Rejestracja: ndz 13 lut, 2005 22:24
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Z samej mąki ryżowej, chleb jest taki sobie. O ile w dniu pieczenia jest nawet smaczny, to już na drugi dzień wysycha i "kole w zęby". Dobrze jest domieszać innych mąk - choćby po trochę. Warto dodać trochę skrobi (z tapioki, ziemniaczanej) oraz gumy guarowej lub gumy ksantanowej (ew. gotowego miksu).
Mąkę jaglaną, z amarantusa, z quinoa - najlepiej zrobić samemu (mieląc ziarna w młynku do kawy). Te ziarna łatwo się mielą (w przeciwieństwie do ryżu - mieli się ciężko). Namawiam wszystkich do samodzielnego mielenia tych zbóż, ponieważ zawierają sporo tłuszczu i łatwo jełczeją, przez co mąka "sklepowa" często jest gorzkawa.
Mąkę jaglaną, z amarantusa, z quinoa - najlepiej zrobić samemu (mieląc ziarna w młynku do kawy). Te ziarna łatwo się mielą (w przeciwieństwie do ryżu - mieli się ciężko). Namawiam wszystkich do samodzielnego mielenia tych zbóż, ponieważ zawierają sporo tłuszczu i łatwo jełczeją, przez co mąka "sklepowa" często jest gorzkawa.