Biały, dłgo gotowany ryż ma taki sam ładunek glikemiczny jak miód:)OksanaROY pisze:: wszelkie dodatki np. miód, rodzynki, WYKLUCZONE !! Takie dodatki sprzyjają OTYŁOŚCI
i CUKRZYCY typu 2
Na własną odpowiedzialność :(
Moderator: Moderatorzy
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 738
- Rejestracja: czw 10 wrz, 2009 14:47
- Lokalizacja: Warszawa
Re: KUCHNIA, ENERGIA. Podstawa to; CHLEB typu KR-IRL.
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 2152
- Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
- Lokalizacja: Kraków
Re: KUCHNIA, ENERGIA. Podstawa to; CHLEB typu KR-IRL.
Ale ma więcej białka i mniej fruktozy. Te same ilości ryżu i miodu?Biały, dłgo gotowany ryż ma taki sam ładunek glikemiczny jak miód:)
Ostatnio zmieniony sob 24 paź, 2009 22:50 przez titrant, łącznie zmieniany 1 raz.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 738
- Rejestracja: czw 10 wrz, 2009 14:47
- Lokalizacja: Warszawa
Re: KUCHNIA, ENERGIA. Podstawa to; CHLEB typu KR-IRL.
Piłam do tego, że Założyciel tematu wszędzie straszy GI, i pisze, żeby nie dodawać broń Boże miodu czy rodzynek, a proponuje piec chleb z białego ryżu, który GI ma tak wysoki, jak miód:) Widzę tu pewną niekonsekwencję po prostu.titrant pisze:Ale ma więcej białka i mniej fruktozy. Te same ilości ryżu i miodu?Biały, dłgo gotowany ryż ma taki sam ładunek glikemiczny jak miód:)
Jak grzeszyć, to na całego, skoro już cukier skacze, to ja bym i miodu dolała...
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 2152
- Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
- Lokalizacja: Kraków
Aha. Indeks glikemiczny (GI) to coś innego niż ładunek glikemiczny (Glycemic Load). Bodajże pierwszy charakteryzuje potrawę, a drugi bierze jeszcze pod uwagę wielkość porcji i zawartości w niej cukrów. Nie pamiętam dokładnie.
Czy wielkość odpowiedzi insulinowej jest bardziej zależna od GI czy od GL?
Czy wielkość odpowiedzi insulinowej jest bardziej zależna od GI czy od GL?
Ostatnio zmieniony ndz 25 paź, 2009 02:07 przez titrant, łącznie zmieniany 1 raz.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
- Tomkus
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 615
- Rejestracja: pn 08 gru, 2008 12:38
- Lokalizacja: Małopolska
To chyba było tak na własną odpowiedzialność...
Ostatnio zmieniony wt 02 lut, 2010 19:50 przez Tomkus, łącznie zmieniany 1 raz.
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?
/Paul Verlaine/
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?
/Paul Verlaine/
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Re: kasujemy:)
Bożżż... A KYSZ!OksanaROY pisze:Nie życzymy sobie na tym forum żadnych otrąb pszennych!
Treść posta została wykasowana przez moderatora.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia