Chleb kukurydziany-bardzo łatwy
Moderator: Moderatorzy
Chleb kukurydziany-bardzo łatwy
Składniki:
350 g mąki kukurydzianej
4 szt jajek
300 ml maślanki
2 łyżeczki czubate proszku do pieczenia
2 łyżeczki oleju
2 łyżeczki miodu
Wszystkie składniki wymieszać . Nie trzeba używać miksera.Wymieszane ciasto
przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia formy
keksowej. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 35 minut
Można dodać więcej miodu lub cukru wtedy wyjdzie słodki chlebek. Robi sie bardzo szybko.
350 g mąki kukurydzianej
4 szt jajek
300 ml maślanki
2 łyżeczki czubate proszku do pieczenia
2 łyżeczki oleju
2 łyżeczki miodu
Wszystkie składniki wymieszać . Nie trzeba używać miksera.Wymieszane ciasto
przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia formy
keksowej. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 35 minut
Można dodać więcej miodu lub cukru wtedy wyjdzie słodki chlebek. Robi sie bardzo szybko.
-
- Forumowicz
- Posty: 187
- Rejestracja: pt 13 lis, 2009 12:19
- Lokalizacja: łódź
Zamiast maslanki dałam jogurt naturalny bo nie miałam maślanki i super wyszło! Chce wypróbować z mlekiem sojowym zmieszanym z kokosowym.Jak zrobię to napiszę.
Co do mleka trudno mi powiedzieć trzeba spróbować ja nie moge mleka więc nie będe sprawdzać
Co do mleka trudno mi powiedzieć trzeba spróbować ja nie moge mleka więc nie będe sprawdzać
Ostatnio zmieniony ndz 31 paź, 2010 22:18 przez jn_milo, łącznie zmieniany 2 razy.
Wczoraj zrobiłam wersje słodką zamiast miodu szklankia cukru można mniej i rodzynki + skórka pomarańczowa zamiast maślanki 150gmleka kokosowego i 150g mleka sojowego.
Najpierw łączę jaja cukier olej mleka i dobrze rozmieszm nawet łyżką a potem sypię mąkę i 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego i bakalie.Wszystko wtedy łatwo się miesza i do nagrzanego pieca. Wyszło pyszne!
Najpierw łączę jaja cukier olej mleka i dobrze rozmieszm nawet łyżką a potem sypię mąkę i 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego i bakalie.Wszystko wtedy łatwo się miesza i do nagrzanego pieca. Wyszło pyszne!
-
- Forumowicz
- Posty: 187
- Rejestracja: pt 13 lis, 2009 12:19
- Lokalizacja: łódź
- Grażyna
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 340
- Rejestracja: ndz 13 lut, 2005 22:24
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Nie miksować ciasta za długo (tak jak muffiny - tylko do połączenia składników). I od razu do pieca. Piekarnik nie za gorący nie za zimny - temp. ma być taka, żeby proszek do pieczenia już zaczął działać, ale żeby wierzch za szybko się nie spiekł, bo nie pozwoli wyrosnąć surowemu ciastu będącemu w środku zapieczonej "skorupki". Ja bym piekła w 180*C
Ja się chyba powieszę,boję się już cokolwiek piec.W piątek zrobiłam podejście do pizzy,no ok wyszła...
w sobotę próbowałam z chlebem gryczanym i lipa, dwa razy próbowałam wg różnych przepisów,ilości co do grama były identyczne jak w przepisie i nie wyszło...nie wiem czy trzeba mieć talent czy coś,ale totalna klapa u mnie
w sobotę próbowałam z chlebem gryczanym i lipa, dwa razy próbowałam wg różnych przepisów,ilości co do grama były identyczne jak w przepisie i nie wyszło...nie wiem czy trzeba mieć talent czy coś,ale totalna klapa u mnie
Ostatnio zmieniony pn 01 kwie, 2013 23:32 przez tareczka, łącznie zmieniany 1 raz.
z grubsza taka, jak między każdą mąką, a skrobią - skrobia ma właściwości "krochmalne" - jak chcesz zrobić krochmal, budyń albo kisiel, to bierzesz skrobię, a nie mąkę.tareczka pisze:a jaka jest różnica pomiędzy skrobią a mąką kukurydzianą,można dać np. skrobię a nie mąkę kukurydzianą ?
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
© Jan Tomaszewski
co ci dokładnie nie wychodzi? musisz sama napisać z czym jest problem
http://akstheauthor.blogspot.com/ Nowy post o miejscach w autobusie, czyli co komu się należy. Zapraszam do dyskusji.