E575 i E464 w chlebie bezglutenowym czy sa szkodliwe dla zdr

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Beatryc
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: ndz 02 cze, 2013 20:26
Lokalizacja: Mazury

E575 i E464 w chlebie bezglutenowym czy sa szkodliwe dla zdr

Post autor: Beatryc »

Od 10 dni zaczęłam stosować dietę bg, a ponieważ największą zmora jest nie jedzenie normalnego pieczywa, chciałam zapytać o chleb bezglutenowy i jego skład czyli m,in E-464- substancja zagęszczająca,mączka carob,emulgator mono, regulator kwasowoći E575
Czy te dodatki są szkodliwe na dłuższą metę dla zdrowia (przy jedzeniu chleba bg 2 x dziennie) ?
Pytam o to, bo generalnie zauważalna jest u mnie poprawa jesli chodzi o bóle głowy, od 10 dni nie miałam ataku ale pojawiła się silna zgaga której nigdy wcześniej nie miewałam. Inne produkty oczywście jem tylko bezglutenowe
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8102
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Post autor: Leeloo »

E575- lakton kwasu glukonowego NIESZKODLIWY, brak ADI

E464- Hydroxypropylometyloceluloza, brak ADI, służy m.in jako błonnik, wieć przy nadmiarze możesz mieć biegunkę, i inne sensacje, ale nie ma dawki limitującej, więc spokojnie

carob- NIESZKODLIWY, brak ADI

może jesz za dużo kwasotwórczych produktów? pieczywo na pewno nim jest
Beatryc
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: ndz 02 cze, 2013 20:26
Lokalizacja: Mazury

Post autor: Beatryc »

Leeloo pisze:E575- lakton kwasu glukonowego NIESZKODLIWY, brak ADI

E464- Hydroxypropylometyloceluloza, brak ADI, służy m.in jako błonnik, wieć przy nadmiarze możesz mieć biegunkę, i inne sensacje, ale nie ma dawki limitującej, więc spokojnie

carob- NIESZKODLIWY, brak ADI

może jesz za dużo kwasotwórczych produktów? pieczywo na pewno nim jest
bardzo dziękuje :)
właśnie tak analizuję skąd taka zgaga...jem na diecie dużo jajek i doczytałam, że są wysoko kwasotwórcze, oraz jem mięso bo tak mam ułożoną dietę prawdopodobnie może to to;/
mckaede
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 27
Rejestracja: pn 25 sie, 2014 12:57

Re: E575 i E464 w chlebie bezglutenowym czy sa szkodliwe dla

Post autor: mckaede »

Co oznacza skrót ADI?
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8102
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: E575 i E464 w chlebie bezglutenowym czy sa szkodliwe dla

Post autor: Leeloo »

Acceptable Daily Intake- dopuszczalne dzienne spożycie.

Wskaźnik określający maksymalną ilość substancji, która zgodnie z aktualnym stanem wiedzy może być przez człowieka pobierana codziennie z żywnością przez całe życie prawdopodobnie bez negatywnych skutków dla zdrowia.
mckaede
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 27
Rejestracja: pn 25 sie, 2014 12:57

Re: E575 i E464 w chlebie bezglutenowym czy sa szkodliwe dla

Post autor: mckaede »

Dziękuję.
ODPOWIEDZ