przepis na chleb

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Post autor: Anula80 »

To ja poproszę o przepis :)
stonoga73
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: pn 16 wrz, 2013 08:42
Lokalizacja: Sandomiery

Post autor: stonoga73 »

Dołączam się do prośby, ja także chętnie wypróbuję :)
Renomowane biuro projektów sanitarnych http://www.eran.com.pl/
AndziaMamusia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 364
Rejestracja: pn 12 sie, 2013 11:49
Lokalizacja: Żywiec

Post autor: AndziaMamusia »

Chyba chodziło o to, że mamusia mogłaby wysłać chleb, nie przepis ... Ja piekę sama, wychodzi bdb, trzyma swieżość przez tydzień, jeśli chcecie poradze co zrobić by był smaczny i nie rozpadał się ;)
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Post autor: Anula80 »

Chleb też może być :D Tak się właśnie zastanawiałam, czy chodzi o gotowy chlebek czy przepis ;)
A tak poważnie, to chętnie skorzystam z wypróbowanych rad. Zamieniam się w słuch :) Pozdrawiam
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
AndziaMamusia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 364
Rejestracja: pn 12 sie, 2013 11:49
Lokalizacja: Żywiec

Post autor: AndziaMamusia »

Ja robię chleb wg przepisu jaki podaliście (z warsztatów kulinarnych).
Czyli 500 gram mąki (mieszanka firmy bezgluten lub mieszanka innych mąk-córce smakuje z przewaga mąki gryczanej), do tego oczywiście woda, sól, olej, drożdze i ja dodaję 2 jajka.
Do tego dodaję uprażony słonecznik (100 g), uprażone siemię lniane (łyżka lub dwie) i 100 g rozgniecionych orzechów nerkowca, czasem uprażone pestki z dyni. No i najważniejsze - startą marchewkę.

Ameryki chyba nie odkryłam, ale chleb jest "zjadliwy" i na pewno lepiej smakuje niz kupny, do tego jest wilgotny, nie kruszy się, wytrzymał zawinięty w papier przez tydzień.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Post autor: Anula80 »

A mogę poprosić o dokładny przepis, ile czego? Chyba, że gdzieś już został umieszczony. Ciekawie brzmi ta marchewka :)
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
AndziaMamusia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 364
Rejestracja: pn 12 sie, 2013 11:49
Lokalizacja: Żywiec

Post autor: AndziaMamusia »

Anula80 pisze:A mogę poprosić o dokładny przepis, ile czego? Chyba, że gdzieś już został umieszczony. Ciekawie brzmi ta marchewka :)
Ja daje na pamięć, ale chyba tak to szło:

500 gram mąki
450 ml wody - mocno ciepłej
łyżeczka soli
paczka - 7 g drożdży instant
2 łyżki oleju
ja dodaję 2 jaja i jedną startą na małych oczkach średniej wielkości marchew. To ona nadaje wilgoci. Wpadłam na to, gdy zjadłam ciasto z marchewki - REWELACJA. Potem szukałam w necie i okazało się, że więcej osób tak kombinuje - no, w każdym razie Ameryki nie odkryłam ;). Słonecznik i orzechy nerkowca dają wrażenie pieczywa pełnoziarnistego, siemię, dobrze "klei".

Napisz jak wyszło.
Ostatnio zmieniony wt 17 wrz, 2013 08:33 przez AndziaMamusia, łącznie zmieniany 1 raz.
mandarynka18
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: czw 26 wrz, 2013 08:28
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: mandarynka18 »

Ja z pewnością wypróbuję :)
Różnego rodzaju tłumaczenia angielski Kraków: http://www.interlogos-krakow.pl/
AndziaMamusia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 364
Rejestracja: pn 12 sie, 2013 11:49
Lokalizacja: Żywiec

Post autor: AndziaMamusia »

Anula80 - piekłaś????

Mandarynka18 - a widzisz? Jak się okazało moja córa woli chleb z mieszanki Bezgluten.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Post autor: Anula80 »

Nie mogę się ostatnio ogarnąć i jeszcze nie zdążyłam upiec. Jak tylko wypróbuję, nie omieszkam napisać
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Twolipan
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: pt 04 paź, 2013 00:27
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: Twolipan »

AndziaMamusia pisze:
Anula80 pisze:A mogę poprosić o dokładny przepis, ile czego?
450 ml wody - mocno ciepłej
łyżeczka soli
paczka - 7 g drożdży instant
.
Jezeli mogę sie wtrącić.

Woda powyżej 40 stopni może ci zabić drożdze. Najlepiej je rozkruszyć w szklance, dodać łyżkę mleka i choć pół łyżki cukru aż ruszą. Będą się pienić i wyskakiwać ze szklanki :)

I żelazna zasada: sól zabija drożdze. Mieszaj sól z mąką i dodawaj zawsze na końcu.
W automacie na dół płynne, na górę sypkie.
AndziaMamusia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 364
Rejestracja: pn 12 sie, 2013 11:49
Lokalizacja: Żywiec

Post autor: AndziaMamusia »

Twolipan pisze:
AndziaMamusia pisze:
Anula80 pisze:A mogę poprosić o dokładny przepis, ile czego?
450 ml wody - mocno ciepłej
łyżeczka soli
paczka - 7 g drożdży instant
.
Jezeli mogę sie wtrącić.

Woda powyżej 40 stopni może ci zabić drożdze. Najlepiej je rozkruszyć w szklance, dodać łyżkę mleka i choć pół łyżki cukru aż ruszą. Będą się pienić i wyskakiwać ze szklanki :)

I żelazna zasada: sól zabija drożdze. Mieszaj sól z mąką i dodawaj zawsze na końcu.
W automacie na dół płynne, na górę sypkie.
Dzięki :) Właśnie ostatnio "zabiłam" drożdże, a tym samym zamordowałam chleb dla córki ;) Za to drugi wyrósł ogromny, ale dodałam też odrobinę sody.
natty
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: pn 21 paź, 2013 20:32
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: natty »

dodatek nerkowca i marchewki brzmi dobrze :)
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: przepis na chleb

Post autor: Anula80 »

AndziaMamusia, zrobiłam niedawno chleb z marchewką - wyszedł dobrze. Zabierałam się jak do jeża, ale lepiej późno niż wcale :)
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Awatar użytkownika
aquella
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 11
Rejestracja: śr 26 lut, 2014 07:50
Lokalizacja: Skierniewice

Re: przepis na chleb

Post autor: aquella »

dla mnie chleb zawierający jajka i mleko ( a już nie daj boże sodę ) to już ciasto a nie chleb, dodatkowo ten na drożdżach nie umywa się w smaku przy takim zakwasowym
niemniej jednak jeszcze biegłości w chlebie na zakwasie nie osiągnełam, nie wyrasta mi jak powinien - może o sól chodzi, chociaż chlebowi drożdżowemu ( jaki wcześniej piekłam) sól absolutnie nie przeszkadzała w rośnięciu...
jeśli chodzi o dodatki to lubię z siemieniem lnianym albo z pestkami dyni na wierzchu - mąka kukurydziano -gryczana a zakwas ryżowy
ODPOWIEDZ