Mam w domu parę mąk bezglutenowych: ryżową, kukurydzianą, gryczaną, z kasztanów, migdałową i z quinoa oraz skrobię kukurydzianą. Zastanawiam się które z nich można stosować zamiennie i w jakich proporcjach mieszać różne mąki ze sobą (np. wprowadzając urozmaicenie do przepisu na chleb na zakwasie ryżowym).
Czy ktoś może się podzielić doświadczeniami oraz ew. napisać jakie inne mąki można sobą zastępować w proporcjach 1:1?
Czemu w przepisach podaje się na przykład proporcje: 5 jednostek mąki kukurydzianej, 3 jednostki mąki ryżowej, 2 jednostki skrobi kukurydzianej (przykład z przepisu co prawda nie na chleb, ale muffiny, nie mniej frapuje mnie)? Jaki wpływ na produkt końcowy ma takie ustalanie proporcji?
Mieszanie i zastępowanie mąk
Moderator: Moderatorzy
Mieszanie i zastępowanie mąk
IBS+Hashimoto
Re: Mieszanie i zastępowanie mąk
Witam,
napiszę tu bo wątek troszkę podchodzi pod temat.
Mam w domu taki mix:
http://www.straganzdrowia.pl/pl_PL/p/Mi ... oCOOjw_wcB
Piekliście już z tego chlebek?
napiszę tu bo wątek troszkę podchodzi pod temat.
Mam w domu taki mix:
http://www.straganzdrowia.pl/pl_PL/p/Mi ... oCOOjw_wcB
Piekliście już z tego chlebek?
Na diecie bezglutenowej od zawsze
-
- Forumowicz
- Posty: 167
- Rejestracja: pn 06 mar, 2006 21:20
- Lokalizacja: Zielona Góra
Re: Mieszanie i zastępowanie mąk
Generalnie skrobie ziemniaczaną, kukurydzianą i z maratny trzcinowatej używam zamiennie, zwłaszcza ziemniaczanej i maranty, kukurydziana wydaje mi się trochę za ciężka.
Mąki:
- z ryżu brązowego - sorgo,
- mąki z nasion strączkowych zamieniam między sobą ze względy na silny smak i zapach raczej nie da się zamienic innymi, jeżeli muszę to orzechowymi, zwłaszcza z kasztanów,
- mąka owsiana może być zastąpiona sorgo lub mąką z brązowego ryżu
- mąka z prosa mąką gryczaną
- jeżeli dodaję mąkę kokosową w zamian to daję jej mniej (zdecydowanie) bo jest bardzo chłonna,
Często patrzę na fakturę mąki i wtedy szukam zamiennika.
Ja mieszam sama mixy, bez gum guar i ksantanowej, najczęściej z przewagą mąki ryżowej. Takie domowe mixy wydają mi się tańsze i pewniejsze. Ostatnio znalazłam przepis na mieszankę z psylium zamiast gumy. Jeżeli jesteście zainteresowani to chętnie się podzielę.
Tutaj link do strony z zebranymi moimi mieszankami, do uzupełnienia czeka jeszcze kilka.
http://smaczniemi.blogspot.com/2014/04/ ... owych.html
Mąki:
- z ryżu brązowego - sorgo,
- mąki z nasion strączkowych zamieniam między sobą ze względy na silny smak i zapach raczej nie da się zamienic innymi, jeżeli muszę to orzechowymi, zwłaszcza z kasztanów,
- mąka owsiana może być zastąpiona sorgo lub mąką z brązowego ryżu
- mąka z prosa mąką gryczaną
- jeżeli dodaję mąkę kokosową w zamian to daję jej mniej (zdecydowanie) bo jest bardzo chłonna,
Często patrzę na fakturę mąki i wtedy szukam zamiennika.
Ja mieszam sama mixy, bez gum guar i ksantanowej, najczęściej z przewagą mąki ryżowej. Takie domowe mixy wydają mi się tańsze i pewniejsze. Ostatnio znalazłam przepis na mieszankę z psylium zamiast gumy. Jeżeli jesteście zainteresowani to chętnie się podzielę.
Tutaj link do strony z zebranymi moimi mieszankami, do uzupełnienia czeka jeszcze kilka.
http://smaczniemi.blogspot.com/2014/04/ ... owych.html
Re: Mieszanie i zastępowanie mąk
Genialne, czuję nalot forumowiczów 

-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Mieszanie i zastępowanie mąk
Ja już się do tego przymierzam 

Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Mieszanie i zastępowanie mąk
Ostatnio zrobiłam taką mieszankę na chleb:
400 g mąki gryczanej
400 g mąki ryżowej
200 g mąki jaglanej
200 g mąki prażonej z amarantusa
100 g mąki owsianej
100 g mąki z ciecierzycy
Piekłam z tego bułki i bardzo nam (dorosłym) smakowały
Może ktoś ma przepis na puszyste bułki z mąk naturalnych, bez mix'ów? Chętnie wypróbuję dla syna
400 g mąki gryczanej
400 g mąki ryżowej
200 g mąki jaglanej
200 g mąki prażonej z amarantusa
100 g mąki owsianej
100 g mąki z ciecierzycy
Piekłam z tego bułki i bardzo nam (dorosłym) smakowały

Może ktoś ma przepis na puszyste bułki z mąk naturalnych, bez mix'ów? Chętnie wypróbuję dla syna

Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.