Przypadkowo znalazłam przepisy na chlebki bezglutenowe :idea: :
http://www.panasonic.com.pl/wypiekacz/bezglutenowe.html
i nie tylko, jest to forum na stronie odzieciach i ich chorobach. Przepisy nie sa jedne za drugimi, ale w trakcie przegladania mozna znalezc ciekawe rzeczy. Jesli jest troszke nie na temat to przepraszam, ale nie mam czasu wycinac tego co ciekawsze:
http://www.dzieci.org.pl/cgi/forum/ikon ... ;f=12;t=10
Przepisy na chlebek i nie tylko
Moderator: Moderatorzy
Przepisy na chlebek i nie tylko
<I>"Nie drażnij lwa, bo lew to ja!!" <I>
To skopiowałąm z forum alergie
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? ... 60&v=2&s=0
Może komuś sie przyda:-)
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? ... 60&v=2&s=0
Może komuś sie przyda:-)
- dorciap1975
- Forumowicz
- Posty: 164
- Rejestracja: sob 20 mar, 2010 14:52
- Lokalizacja: Biała Podlaska
oto przepis mojego chleba-
Początek robie jak z przepisu koncentratu mąki ciasta chlebowego bezgluten razowy lub zwykły( w sumie 500 g różnych mąk różnych )
(drożdże, olej, cukier-daję ciut mniej, sól- nie na drożdże oczywiście) ale
Wody 450 ml letniej( w tym 20 ml gorącej z siemieniem zmielonym mieszam i studzę ciut),
Sól dodaję do wody i wlewam rozpuszczoną
340g koncentratu ciasta chlebowego
70 g mąki gryczanej( zmełłam sama niepaloną kaszę gryczaną BIO)
50 g mąki ryżowej
20 g mąki kukurydzianej
20 g mąki amarantus
+ łyżeczka kminku + łyżka słonecznika, sezamu, pestek dyni ( prażę przed wsypaniem- dodaję ciepłe)
Dodaję jak z przepisu na opakowaniu po kolei składniki , mieszam ,wkładam do keksówki wysypaną mąką ( może być kukurydziana, kaszka kukurydziana, mąka bezgl itp.)
Smaruję wierzch ciasta wodą i łyżką wyrównuję powierzchnię.
Daję mu wyrosnąć około 10 min w piekarniku na 150 st lub 40 min w cieple . Potem nagrzewam piekarnik na maksa, spryskuję obficie ścianki piekarnika – może polecieć na ciasto ale nic się stać nie powinno. Zamykam piekę 230 st 10 min, zmniejszam i jeszcze około 30 min- sprawdzam czy się upiekł patyczkiem. Wyjmuję z formy, zostawiam do całkowitego wystudzenia. Kroję, zamrażam, podjadam . Smacznego
Teraz zaczęłam robić chleb w garnku rzymskim- chleb wyszedł smacznie ale nie posypałam przykrywki – zaskoczyło mnie , że wyrósł chlebek ( bo pod przykryciem hi hi )i skórkę z chleba jadłam osobno – mniam. Ale da się !!!
Początek robie jak z przepisu koncentratu mąki ciasta chlebowego bezgluten razowy lub zwykły( w sumie 500 g różnych mąk różnych )
(drożdże, olej, cukier-daję ciut mniej, sól- nie na drożdże oczywiście) ale
Wody 450 ml letniej( w tym 20 ml gorącej z siemieniem zmielonym mieszam i studzę ciut),
Sól dodaję do wody i wlewam rozpuszczoną
340g koncentratu ciasta chlebowego
70 g mąki gryczanej( zmełłam sama niepaloną kaszę gryczaną BIO)
50 g mąki ryżowej
20 g mąki kukurydzianej
20 g mąki amarantus
+ łyżeczka kminku + łyżka słonecznika, sezamu, pestek dyni ( prażę przed wsypaniem- dodaję ciepłe)
Dodaję jak z przepisu na opakowaniu po kolei składniki , mieszam ,wkładam do keksówki wysypaną mąką ( może być kukurydziana, kaszka kukurydziana, mąka bezgl itp.)
Smaruję wierzch ciasta wodą i łyżką wyrównuję powierzchnię.
Daję mu wyrosnąć około 10 min w piekarniku na 150 st lub 40 min w cieple . Potem nagrzewam piekarnik na maksa, spryskuję obficie ścianki piekarnika – może polecieć na ciasto ale nic się stać nie powinno. Zamykam piekę 230 st 10 min, zmniejszam i jeszcze około 30 min- sprawdzam czy się upiekł patyczkiem. Wyjmuję z formy, zostawiam do całkowitego wystudzenia. Kroję, zamrażam, podjadam . Smacznego
Teraz zaczęłam robić chleb w garnku rzymskim- chleb wyszedł smacznie ale nie posypałam przykrywki – zaskoczyło mnie , że wyrósł chlebek ( bo pod przykryciem hi hi )i skórkę z chleba jadłam osobno – mniam. Ale da się !!!
szczęśliwie zdiagnozowana celiakia lipiec 2010
-
- Nowicjusz
- Posty: 1
- Rejestracja: pn 04 paź, 2010 20:44
- Lokalizacja: Staroźreby
witam. Jestem na diecie bg. Podziele sie z wami moim przepisem który jest wymyślony przez moja mamę, metoda prób i błędów. Jest to chleb ryżowy. Skład: 300g mąki ryŻowej, 50g mąki z amarantusa, 150g skrobi przennej bg, płaska łyżeczka soli, płaska łyżeczka gumy-guar (żeby się nie kruszył) płaska łyżeczka sody, 450 ml letniej wody, 2 łyżki oliwy z oliwek paczka drożdży wymierzać wszystkie składniki (suche) razem. Wodę i oliwy z oliwek włąc razem do maszyny do pieczenia chleba a następnie składniki suche. Chlebek jest naprawdę dobry, ma taki swój posmak mąki z amarantusa, ale jest ok. Dodaje że ją jeszcze nie mogę mąki ziemniaczanej, kukurydzianek, ani skrobi. Nie mogę również warzyw i owoców.
A oto mój ulubiony chlebek bezglutenowy. Jest bardzo smaczny i długo pozostaje świeży. Przepis jest na 3 duże keksówki.
1 kg koncentratu ciasta chlebowego
0,5 kg mąki kukurydzianej
15dkg drożdży
5 szklanek wody
łyżka soli
łyżka kminku
Rozpoczynamy od rozmieszania drożdży z 1 szkl. wody. Następnie dodajmy sól, kminek i trochę mąki. A potem na przemian wodę i mąkę aż do wyczerpania składników. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie przekładamy do foremek, posypujemy czym kto lubi: kminkiem, sezamem, makiem lub czarnuszą - tą szczególnie polecam i znowu odstawiamy do wyrośnięcia.
Pieczemy ok. godziny w temp 180 stopni
1 kg koncentratu ciasta chlebowego
0,5 kg mąki kukurydzianej
15dkg drożdży
5 szklanek wody
łyżka soli
łyżka kminku
Rozpoczynamy od rozmieszania drożdży z 1 szkl. wody. Następnie dodajmy sól, kminek i trochę mąki. A potem na przemian wodę i mąkę aż do wyczerpania składników. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie przekładamy do foremek, posypujemy czym kto lubi: kminkiem, sezamem, makiem lub czarnuszą - tą szczególnie polecam i znowu odstawiamy do wyrośnięcia.
Pieczemy ok. godziny w temp 180 stopni
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.