450 g bezglutenowej maki na chleb (ja uzywam mieszanki 'podstawowej' http://www.dovesfarm.co.uk/biscuits-and ... flour-1kg/)
3 ł drożdzy granulowanych
2 ł gumy ksantanowej
1 ł soli
1 ł cukru
2 Ł oliwy z oliwek
350 ml cieplej wody
Wymieszać make, drozdze sol, gume ksantanowa i cukier w misce. Dodac 350 ml letniej wody i olej.
[Ja mieszam drozdze i cukier z 50 ml cieplej wody i pozwalam im 'zadzialac' przez 5 minut, mimo ze to drozdze suszone. Nastepnie dodaje do maki i uzupelniam 300 ml wody]
Ciasto wyrabiac az bedzie elastyczne i gladkie, Podzielic na 8 kulek, umiescic je na posmarowanym olejem pergaminie, przykryc folia, rowniez posmarowana olejem i pozostawic w cieplym miejscu na 10 minut.
Nastepnie kazda z kul rolowac i nadac jej plaski ksztalt, umiescic ponownie na pergaminie, przykryc wilgotna sciereczke i pozostawic na kolejne 20 minut lub dluzej - az beda puszyste.
Nagrzac piekarnik do 220 st C (gas 7), piec przez 10 - 15 minut lub kiedy beda zlote i 'napuszone'. Wyjac z piekarnika i zawinac w wilgotna scierczke, recznik kuchenny- lniana lub bawelniana i pozwolic przestygnac.
Nie zrazajcie sie jesli pity nie beda zlote, ja na poczatku wyjmowalam jedna i sprawdzalam. Wszystko zalezy od mieszanki.
PITA
Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.
Moderator: Moderatorzy
ODPOWIEDZ
Posty: 1
• Strona 1 z 1
Przejdź do
- Administracja Forum
- ↳ Funkcje forum
- Na dobry początek
- Top Ten!
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
- ↳ celiakia.pl
- ↳ Spotkania, warsztaty, wyjazdy
- ↳ Konferencje
- ↳ O nas w mediach
- ↳ Nasze wydawnictwa
- ↳ Badania, licencje
- ↳ Pozostałe tematy
- Żywność bezglutenowa
- ↳ Gdzie nas lubią lub nie lubią
- ↳ Informacje od firm
- ↳ Producenci żywności bezglutenowej
- ↳ Produkty
- ↳ Sklepy w Waszych miastach
- Kuchnia
- ↳ Ciasta słone i słodkie
- ↳ Desery i lody
- ↳ Chleb
- ↳ Dania mięsne i rybne
- ↳ Makarony i ryże
- ↳ Surówki, sałatki i inne jarzyny
- ↳ Ziemniaki
- ↳ Zupy
- ↳ Kogel Mogel
- ↳ Rozmowy przy stole
- ↳ Bezglutenowe blogi
- ↳ Książki z przepisami bezglutenowymi
- Informator
- ↳ Choroba, objawy, leczenie...
- ↳ Porady żywieniowe
- ↳ Celiakia i prawo
- ↳ Hyde Park
- ↳ Inne wydarzenia
- Pozostałe
- ↳ Ogłoszenia
- ↳ Nie na temat.
- ↳ Archiwum