175 g maki bezglutenowej (mieszanka tapioka, ryzowa, ziemniaczana jest swietna)
60 g platkow owsianych bezglutenowych
1 ł gumy ksantanowej
1,5 ł proszku do pieczenia
0,5 ł sody
1 ł zmielonej gorczycy
sól, pieprz
100 g sera zoltego (ja uzywam Gouda) startego na tarce o duzych oczkach
60 g szynki (gotowanej) pokrojonej w drobna kostke
100 ml oleju
100 ml mleka
3 jajka
*oczywiscie mleko krowie mozemy zastapic innym, ser wykluczyc a szynke zastapic suszonymi pomidorami lub oliwkami
Nagrzac piekarnik do 180 st C (gas 4). Wymieszac make, owies, gume, proszek do pieczenia, sode i gorczyce w duzej misce. Dodac duza szczypte soli i pieprzu.
Dodac 3/4 sera i cala szynke. Wymieszac olej, mleko i jajka i dodac do maki.
Nakladac do foremek do mufinek (ja uzywam sylikonowych), posypac pozostalym serem i piec przez ok. 30 minut az beda zlote na powierzchni i wykalaczka bedzie sucha.
Wystudzic i zajadac !
Ja smaruje gruuuubo maslem i robie sobie jajka, takie jakby sadzone tylko gotowane w wodzie bez skorupki. One sie nazywaja jajka E....cos tam ale nie pamietam

Swietne do mrozenia. Pozniej wystarczy tylko wrzucic do piekarnika lub tostera i znowu sie swieze !