Puszysty chlebek z chrupiącą skórką

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
xymi
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 263
Rejestracja: ndz 11 sty, 2015 22:35
Lokalizacja: Cieszyn/Katowice

Puszysty chlebek z chrupiącą skórką

Post autor: xymi »

Przepis wypróbowany przy okazji poszukiwania bułek do hamburgerów. Ciasto jest lejące, ale rośnie. Także na bułki do hamburgerów użyłam blaszki prostokątnej a następnie pokroiłam na 4 kwadraty. A normalnie do codziennego jedzenia robię w keksówce. Do rzeczy.

-1,5 szklanki mąki (używam maki schar mix it)
-1 łyżeczka agaru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki cukru
- niepełna szklanka cieplej wody
- 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- sezam, czarnuszka (kto co woli ;)

Wymieszać mąkę, sól, drożdże, cukier, agar i proszek do pieczenia. W miseczce roztrzepać jajko, olej i ocet, Wszystko wymieszać drewnianą łyżką i dodać ziarna np sezam czy czarnuszkę. Zostawić do wyrośnięcia na 25 min. Wlać do foremki wcześniej wysmarowanej oliwą lub wyłożonej papierem. Piec 35 min w temp. 175.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Puszysty chlebek z chrupiącą skórką

Post autor: Anula80 »

Może wypróbuję, czy synowi zasmakuje. Nie bardzo chce jeść moich zdrowszych wypieków
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Awatar użytkownika
xymi
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 263
Rejestracja: ndz 11 sty, 2015 22:35
Lokalizacja: Cieszyn/Katowice

Re: Puszysty chlebek z chrupiącą skórką

Post autor: xymi »

Ten nie przypomina typowych bezglutenowych chlebów. Możesz spróbować bez ziaren.Moja córka, która nie jest na diecie również jadła.
Mam nadzieję, że zasmakuje. Szybko się go robi :)
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Puszysty chlebek z chrupiącą skórką

Post autor: Anula80 »

Bez ziaren to podstawa, Seba nie jada "orzeszków" :D ewentualnie mogę je zmielić i do środka
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Awatar użytkownika
xymi
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 263
Rejestracja: ndz 11 sty, 2015 22:35
Lokalizacja: Cieszyn/Katowice

Re: Puszysty chlebek z chrupiącą skórką

Post autor: xymi »

Znalazłam nawet zdjęcie chleba, który zrobiłam z myślą o hamburgerach :)

Obrazek

Obrazek
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Puszysty chlebek z chrupiącą skórką

Post autor: Anula80 »

Piękne :burger:
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8102
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Puszysty chlebek z chrupiącą skórką

Post autor: Leeloo »

Wow!! :burger:
monisiak81
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 277
Rejestracja: wt 05 kwie, 2011 11:02
Lokalizacja: Warszawa

Re: Puszysty chlebek z chrupiącą skórką

Post autor: monisiak81 »

również jestem pełna podziwu :)
następna alternatywa dla smutnych kanapek :)
ale pytanko? czym mogę zastąpić agar? bo nie mam ;/
mario05
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: pn 12 sty, 2015 13:29

Re: Puszysty chlebek z chrupiącą skórką

Post autor: mario05 »

Wygląda całkiem smakowicie.
Awatar użytkownika
xymi
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 263
Rejestracja: ndz 11 sty, 2015 22:35
Lokalizacja: Cieszyn/Katowice

Re: Puszysty chlebek z chrupiącą skórką

Post autor: xymi »

agar można kupić w zdrowej żywności. Jest to odpowiednik żelatyny wieprzowej, tylko wersja roślinna. Być może można by go zastąpić żelatyną...
monisiak81
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 277
Rejestracja: wt 05 kwie, 2011 11:02
Lokalizacja: Warszawa

Re: Puszysty chlebek z chrupiącą skórką

Post autor: monisiak81 »

kupiłam agar,
zrobiłam,
postawiłam w ciepłe miejsce i pięknie urosło,
a w trakcie pieczenia zrobił się z tego 1 kapeć :( w smaku fajne (pewnie nadaje tego smaku ocet winny) ale mi ...hmm nie wyszło :(
co mogłam zrobić źle? tymbardziej że tak pięknie urosło ....
Awatar użytkownika
xymi
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 263
Rejestracja: ndz 11 sty, 2015 22:35
Lokalizacja: Cieszyn/Katowice

Re: Puszysty chlebek z chrupiącą skórką

Post autor: xymi »

Hm to bardzo ciekawe, mnie za każdym razem wychodzi. Nigdy nie odstawiam w ciepłe miejsce, zostawiam na blacie. Odstawiłaś na ok 30 min czy dłużej?
Skoro urosło to chyba ok, także w sumie nie wiem co przyczyniło się do "kapcia". Czy wyciągnęłaś z foremki do ostygnięcia na ruszcie?
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Puszysty chlebek z chrupiącą skórką

Post autor: Anula80 »

Może za dużo urosło? Jak kiedyś robiłam chleb, to wyrósł bardzo dużo i potem faktycznie oklapł. Może lepiej, żeby mniej wyrosło i doszło w piekarniku do pożądanej wysokości?
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
monisiak81
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 277
Rejestracja: wt 05 kwie, 2011 11:02
Lokalizacja: Warszawa

Re: Puszysty chlebek z chrupiącą skórką

Post autor: monisiak81 »

robiłam na szybki obiad jako hamburgery właśnie ;/ więc rosło 25 min. w ciepłym piekarniku, a później tylko włączyłam piekarnik i piekłam właśnie wg przepisu 175st. 35 min ;/ no nic, może po prostu coś hmm... się przyczyniło. tak zawsze wyjmuję i studzę na kratce.
no nic to będę jeszcze próbować dzięki.
xymi powiedz jeszcze czy jajko tylko roztrzepujesz (na tzw. berbeluchę?)? czy ubijasz na sztywno? może tu zrobiłam jakiś błąd?
Awatar użytkownika
xymi
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 263
Rejestracja: ndz 11 sty, 2015 22:35
Lokalizacja: Cieszyn/Katowice

Re: Puszysty chlebek z chrupiącą skórką

Post autor: xymi »

jajko roztrzepuję widelcem. Mi chleb wyszedł za pierwszym razem.
Przykro mi, że Tobie się nie udał, ale może faktycznie nie ma się co poddawać :) Może tym razem w keksówce wyjdzie? :)
ODPOWIEDZ