Chleb ziemniaczany
Moderator: Moderatorzy
Chleb ziemniaczany
Czas przygotowania: 2 godz.
Czas pieczenia: 45 min.
Całkowity czas: 2 godz. 45 min.
Składniki
250 g puree ziemniaczanego
100 g mąki ziemniaczanej
200 g mąki ryżowej
200 g mąki gryczanej
5 g suszonych drożdży instant
łyżeczka soli
350 ml letniej wody
Instrukcja
1. Ostudzone puree ziemniaczane łączymy z mąkami, drożdżami i solą.
2. Wlewamy powoli wodę i wyrabiamy krótką chwilę ciasto, do połączenia składników. Ciasto powinno osiągnąć konsystencję bardzo gęstej śmietany, ale nie być lejące.
3. Formę keksówkę (11x24cm) smarujemy odrobiną oliwy i wykładamy pergaminem.
4. Przekładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy łyżką lub zwilżoną wodą dłonią.
5. Przykrywamy i zostawiamy na 2 godziny w ciepłym miejscu.
6. Chleb wstawiamy w formie do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 40-35 minut, do suchego patyczka w temperaturze 200 stopni.
7. Wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
źródło:
http://smakowitychleb.pl/ziemniaczany-c ... glutenowy/
Czas pieczenia: 45 min.
Całkowity czas: 2 godz. 45 min.
Składniki
250 g puree ziemniaczanego
100 g mąki ziemniaczanej
200 g mąki ryżowej
200 g mąki gryczanej
5 g suszonych drożdży instant
łyżeczka soli
350 ml letniej wody
Instrukcja
1. Ostudzone puree ziemniaczane łączymy z mąkami, drożdżami i solą.
2. Wlewamy powoli wodę i wyrabiamy krótką chwilę ciasto, do połączenia składników. Ciasto powinno osiągnąć konsystencję bardzo gęstej śmietany, ale nie być lejące.
3. Formę keksówkę (11x24cm) smarujemy odrobiną oliwy i wykładamy pergaminem.
4. Przekładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy łyżką lub zwilżoną wodą dłonią.
5. Przykrywamy i zostawiamy na 2 godziny w ciepłym miejscu.
6. Chleb wstawiamy w formie do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 40-35 minut, do suchego patyczka w temperaturze 200 stopni.
7. Wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
źródło:
http://smakowitychleb.pl/ziemniaczany-c ... glutenowy/
Re: Chleb ziemniaczany
To puree to z torebki czy po prostu zmielone ziemniaki?
Re: Chleb ziemniaczany
No powiedzcie dobre duszyczki jakie to puree, bo chcę upiec 

Re: Chleb ziemniaczany
Maju wystarczyło kliknąć link pod przepisem. Jest i opis i zdjęcia. Purée z ugotowanych ziemniaków.
Re: Chleb ziemniaczany
Ale ciapciak ze mnie nie zauważyłam linka w ogole
Dzięki!


Dzięki!
Re: Chleb ziemniaczany
Ojej, ratunku a co jeśli mam tylko drożdże świeże?


Re: Chleb ziemniaczany
Już znalazłam 

-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Chleb ziemniaczany
Następnym razem spróbuję zrobić z tego przepisu 

Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Chleb ziemniaczany
ja złoże raport dzisiaj lub jutro 

- uniaczek
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 507
- Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
- Lokalizacja: Gniezno
Re: Chleb ziemniaczany
A raportu brak 

Re: Chleb ziemniaczany
Jestem zawalona robotą
(wreszcie!) . Chlebek był smaczny tylko coś spartaczyłam z solą, bo za mało słony był. No i zepsuł się zanim zjadłam cały. Ale to nie wina chlebka tylko moja. Jak ktoś lubi ciężkie wilgotne chlebki to ten jest fajny. W smaku dosyć ciekawy.

- uniaczek
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 507
- Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
- Lokalizacja: Gniezno
Re: Chleb ziemniaczany
Ale jak to zepsuł się? Piekłaś 6 marca, jest 10......Spleśniał? Smakowo nie było zachwytów - tak rozumiem
Re: Chleb ziemniaczany
Taki sfermentowany smak ma. Pewnie powinnam go w lodówce trzymać. Ja jestem totalnym laikiem gotowania BG, więc jeśli mi się udało upiec ładny chleb to przepis jest super.
Smak jest naprawdę fajny - dużo lepszy od tych wyschniętych chlebków faraona w sklepie.
Aha, moje foremki były ciut mniejsze od tej keksówki i wyszły mi dwa ładne chlebki z tego przepisu.
Smak jest naprawdę fajny - dużo lepszy od tych wyschniętych chlebków faraona w sklepie.
Aha, moje foremki były ciut mniejsze od tej keksówki i wyszły mi dwa ładne chlebki z tego przepisu.
Re: Chleb ziemniaczany


Niestety chlebkowosc to problem.