Bagietki
Moderator: Moderatorzy
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Bagietki
Bagietki:
– 500 g mąki chlebowej Schaer Mix B;
– 15 g świeżych drożdży lub 10 g suchych;
– 350 ml wody;
– łyżeczka soli;
– łyżeczka cukru;
– opcjonalnie: ziarna bez śladowych ilości glutenu (np. mak, sezam, siemię lniane, czarnuszka);
– opcjonalnie: jajko do posmarowania bagietek.
Ze świeżych drożdży, łyżki mąki, łyżeczki cukru i paru łyżek wody zrobiłam rozczyn. W misce wymieszałam mąkę przesianą z solą. Gdy rozczyn był po 10 minutach gotowy, przełożyłam go do miski z mąką. Stopniowo dodawałam letnią wodę (pół na pół z gazowaną) i mieszałam drewnianą łyżką na twardą, jednolitą masę. Miskę przykryłam wilgotną ściereczką i zostawiłam na kwadrans, by ciasto podrosło.
Po tym czasie nastawiłam piekarnik na 200 stopni C. Z ciasta uformowałam trzy wałki i ułożyłam. Ponownie przykryłam je wilgotną ściereczka, by podrosły (około 15-20 minut). Gotowe bagietki posmarowałam rozkłóconym jajkiem, posypałam ziarnami. Na każdej bagietce zrobiłam poprzeczne nacięcie mokrym nożem.
Blachę wstawiłam na pół godziny do piekarnika.
źródło:
http://bezglutenowamama.pl/bezglutenowa ... #more-6130
– 500 g mąki chlebowej Schaer Mix B;
– 15 g świeżych drożdży lub 10 g suchych;
– 350 ml wody;
– łyżeczka soli;
– łyżeczka cukru;
– opcjonalnie: ziarna bez śladowych ilości glutenu (np. mak, sezam, siemię lniane, czarnuszka);
– opcjonalnie: jajko do posmarowania bagietek.
Ze świeżych drożdży, łyżki mąki, łyżeczki cukru i paru łyżek wody zrobiłam rozczyn. W misce wymieszałam mąkę przesianą z solą. Gdy rozczyn był po 10 minutach gotowy, przełożyłam go do miski z mąką. Stopniowo dodawałam letnią wodę (pół na pół z gazowaną) i mieszałam drewnianą łyżką na twardą, jednolitą masę. Miskę przykryłam wilgotną ściereczką i zostawiłam na kwadrans, by ciasto podrosło.
Po tym czasie nastawiłam piekarnik na 200 stopni C. Z ciasta uformowałam trzy wałki i ułożyłam. Ponownie przykryłam je wilgotną ściereczka, by podrosły (około 15-20 minut). Gotowe bagietki posmarowałam rozkłóconym jajkiem, posypałam ziarnami. Na każdej bagietce zrobiłam poprzeczne nacięcie mokrym nożem.
Blachę wstawiłam na pół godziny do piekarnika.
źródło:
http://bezglutenowamama.pl/bezglutenowa ... #more-6130
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Bagietki
Polecam również przepis na bagietki z własnoręcznie robionej mieszanki mąki:
http://malewypieki.pl/domowe-bagietki/

http://malewypieki.pl/domowe-bagietki/

-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Bagietki
Czy mleko zwykłe mogę zastąpić ryżowym?
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Bagietki

Nasze mini bagietki. Zaraz się okaże, czy można je jeść czy zabijać

Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
- xymi
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 263
- Rejestracja: ndz 11 sty, 2015 22:35
- Lokalizacja: Cieszyn/Katowice
Re: Bagietki
i jak? 

-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Bagietki
W smaku rewelacja
dawno tak dobrego pieczywa nie jadłam.
Z tym, że zabrakło mi mąki Schara (niecałe 300g było) i dałam trochę gryczanej (trochę więcej niż 50 g)i resztę Marcs&Spencer.
Te nasze były wg przepisu Bezglutenowej Mamy.
Jak kupię tapiokę, to wypróbuję przepis Kasi

Z tym, że zabrakło mi mąki Schara (niecałe 300g było) i dałam trochę gryczanej (trochę więcej niż 50 g)i resztę Marcs&Spencer.
Te nasze były wg przepisu Bezglutenowej Mamy.
Jak kupię tapiokę, to wypróbuję przepis Kasi

Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
- xymi
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 263
- Rejestracja: ndz 11 sty, 2015 22:35
- Lokalizacja: Cieszyn/Katowice
Re: Bagietki
Bezglutenowa mama rulez
Na pewno wypróbuję.

Na pewno wypróbuję.