Chlebek bananowo-batatowy

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Chlebek bananowo-batatowy

Post autor: Anula80 »

Bezglutenowy i dietetyczny bananowo-batatowy chlebek kakaowo-migdałowy. Boski!
• 1 szklanka mąki migdałowej (polecam odtłuszczoną)
• 0,5 szklanki mąki owsianej lub innej bezglutenowej
• 1 łyżeczka sody
• szczypta soli
• 1 szklanka musu z bananów (ok. 3 spore banany- rozgniecione lub zmiksowane)
• 0,5 szklanki musu z batatów (u mnie był to jeden ziemniak upieczony w skórce w 180 stopniach, następnie po wystudzeniu obrany i zblendowany) - jeśli nie mamy batatów, można dać więcej bananów
• 1 łyżka syropu z daktyli lub innego
• 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
• 1 duże jajko
• garść rodzynek lub innych suszonych owoców/orzechów
• 1/4 szklanki surowego kakao (możemy dać też odtłuszczone)
Nagrzewamy piekarnik na 170 stopni.
W jednej misce mieszamy mąki, sodę i sól.
w drugiej misce mieszamy pozostałe, mokre składniki.
Łączymy zawartość obu misek. Odlewamy połowę i do jednej wsypujemy rodzynki do drugiej zaś kakao (jeśli uważacie, że jest za mało słodka, dodajcie jeszcze (tylko do tej czekoladowej masy) 1-2 łyżki syropu.
Do formy wlewamy najpierw masę ciemną, na to jasną, którą możemy udekorować np. ziarnami kakaowca. Pieczemy ok. 50 minut (do suchego patyczka).

źródło:
http://zdrowozakrecona.blogspot.com/201 ... anowo.html
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
ODPOWIEDZ