
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 6 łyżek mąki gryczanej
- 2 płaskie łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1/3 szklanki mleka roślinnego (u mnie owsiane) - dałam wodę
- 30 ml rozpuszczonego oleju kokosowego - dałam olej rzepakowy
- 2 szczypty soli
- 2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka podprażonego na patelni sezamu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka miodu (w wersji wegańskiej - syrop z agawy)
- do posypania: sezam
Nastawiam piekarnik na 180 st. C.
Do miski wrzucam wszystkie składniki (oprócz sezamu). Miksuję na gładko. Dodaję sezam, mieszam.
Wykładam masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość posypuję sezamem.
Wkładam blaszkę do piekarnika. Po 5 min. od początku pieczenia wyciągam blaszkę i kroję chlebek na kawałki. Dopiekam jeszcze 15-25 min (w zależności od grubości placka i chrupkości, jaką chcecie uzyskać).
Źródło: http://truetastehunters.blogspot.com/20 ... glany.html