240 gramów ugotowanej ciecierzycy*/ lub z puszki
1/2 szklanki mąki gryczanej jasnej
3 jajeczka
łyżeczkę bg proszku do pieczenia
2 łyżki oliwy
2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
łyżeczkę ulubionych przypraw, u mnie oregano i zioła prowansalskie
1/3 łyżeczki soli
*Cieciorkę musimy zalać duża ilością wody i namoczyć przez całą noc. Następnego dnia zmieniamy wodę, gotujemy do miękkości, ok. 2-3 godziny. Czas tradycyjnego gotowania możemy skrócić poprzez dodanie małej łyżeczki sody do wody lub dzięki wykorzystaniu szybkowaru.
Przygotowanie:
Uwaga ! Ugotowana cieciorka powinna być miękka, tak jak na hummus.

Piekarnik nastaw na temperaturę 175 stopni.
Odsączoną cieciorkę zblenderuj na gładką masę.
Dodaj jajka, oliwę, czosnek, sól i miksuj tak długo, aż składniki się połączą.
Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przyprawami.
Tak przygotowaną mąkę dosypuj partiami do mokrej masy i miksuj na wolnych obrotach.
Gotowe ciasto przełóż do foremki i piecz przez około 40 minut.
Wystudź na kratce.
źródło:
http://rybkabezglutenowa.blogspot.com/2 ... rzycy.html