Chleb z siemieniem lnianym i ziołami

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8103
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Chleb z siemieniem lnianym i ziołami

Post autor: Leeloo »

Składniki:
500 g skrobi kukurydzianej (mazeiny)
2 łyżeczki cukru
2 łyżki posiekanych świeżych ziół (u mnie oregano, lubczyk, rozmaryn)
1 łyżeczka soli
30g babki jajowatej lub płesznik
50 g mielonego siemienia lnianego 625 ml mleka roślinnego (dałam ryżowe)
2 łyżeczki suszonych drożdży

Przygotowanie:
Mleko roślinne, cukier i drożdże umieść w garnku i lekko podgrzej.
W misie miksera umieść skrobię, sól, siemię, babkę oraz zioła.
Dolej ciepłe mleko i wyrabiaj ciasto.
Wyrobione ciasto uformuj w kulę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut.
Po tym czasie ciasto ponownie przemieszaj, uformuj bochenek i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
Po tym czasie wstaw chleb do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 40 minut (w oryginalnym przepisie było 60 minut, ale u mnie po 40 chleb już był upieczony z rumianą skórką).
Studź na kratce.


źródło:
http://www.kuchniabezglutenowa.com.pl/2 ... ianym.html
ODPOWIEDZ