Składniki:
500 g mąki gryczanej
100 g mąki kukurydzianej
100 g mąki ryżowej
50 g mąki z amarantusa
4 łyżki mielonego siemienia lnianego
1 paczka drożdży suszonych bezglutenowych
1 łyżeczka soli
1-2 łyżeczki kurkumy (niekoniecznie, ale zdrowa)
2 łyżki oliwy z oliwek
3-4 szklanki ciepłej wody (dokładna ilość zależy od gęstości ciasta)
ziarna: czarny sezam, dynia, słonecznik, ostropest, czarnuszka (jak kto lubi)
Wszystkie składniki wyrobić (u mnie ciasto nie jest zbyt gęste, bardziej płynne, niż zwarte), zostawić w cieple,by odpoczęło i urosło.
Znowu wyrobić ciasto i zostawić do wyrośnięcia w formie na 20-30 minut (ja robię w keksówkach, ciasta starcza też na bułeczki, które pieką się w foremkach na większe muffiny, ale można też robić w filiżankach, jeśli nie posiada się foremek).
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200-220ºC i piec około 50 minut (ja piekę bez termoobiegu, by nie wysuszyć chleba).
wiecej przepisów na http://pichcisz.pl
Bogusiowy chleb bez jaj, cukru, laktozy!
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
- Posty: 30
- Rejestracja: wt 10 cze, 2014 09:01