
- 6 jajek
- 180g cukru kryształ
- 115g mąki ryżowej
- 30g mąki ziemniaczanej
- 15g mąki z tapioki
- 30g kakao
Składniki na okrągłą formę 24 cm.

Białka ubijamy (miksujemy) na puszystą sztywną pianę. Następnie w 4-5 partiach dodajemy cukier cały czas miksując na wysokich obrotach. Kiedy otrzymamy lśniącą sztywną pianę (miksujemy ok. 4 minut aż rozpuści się cukier) zmniejszamy obroty o połowę i dodajemy po jednym żółtku (każde kolejne wtedy aż pierwsze się zmiksuje z białkami).
Po zmiksowaniu białek z żółtkami wyłączamy mikser i dodajemy przesianą mąkę z kakao. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników.
Gotową masę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałki góra/dół). Biszkopt pieczemy ok. 30-35 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyciągamy biszkopt z piekarnika i studzimy na kratce.
Tak upieczony biszkopt bez problemów powinniśmy przeciąć na dwie bądź trzy części.

Z takiego biszkoptu zrobiliśmy taki torcik

