Tarta z rabarbarem

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Rybka
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 20
Rejestracja: wt 16 paź, 2007 14:39
Lokalizacja: Jelenia Góra

Tarta z rabarbarem

Post autor: Rybka »

Przepis pochodzi z forum cin cin autorka Joanna , ja ten przepis wykorzystałam i upiekłam w wersji bezglutenowej



Ciasto :
150 g mąki dałam 1 szklankę mąki bez skrobi pszennej (Bezgluten)
100 g masła dałam margarynie palmę
50 g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka śmietany
szczypta soli , dodałam pół łyżeczki proszku celiko
Z powyższych składników zagnieść klasyczne kruche ciasto i chłodzić 1/2 godz. w lodówce.

Nadzienie :
1 - 1,5 kg czerwonego rabarbaru ,miałam mniej rabarbaru i dołożyłam dwa małe jabłka ,obrane i pokrojone w małe kawałki.

2 białka
150 g cukru pudru
100 g pokruszonych biszkoptów, zamiast biszkoptów użyłam bułki tartej bezglutenowej

Wykonanie:
Obrany rabarbar pokroić w kawałki, włożyć do rondla o grubym dnie, podlać łyżką wody, dusić mieszając ok. 10 minut, pod koniec - dodać 100g cukru pudru.

Ciasto rozwałkować, ja formę raczej wylepiłam , wyłożyć nim formę do tarty użyłam dużej tortownicy, nakłuć widelcem i podpiec w temp. 200 stopni przez 10 -12 minut.

Podpieczoną tartę posypać pokruszonymi biszkoptami lub tartą bułką. Wyłożyć masę rabarbarową, przykryć pianą ubitą z białek i 50 g cukru. Piec w temp. 170 stopni ok. 15 minut.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony śr 07 maja, 2008 14:54 przez Rybka, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ