pierniczki [szukam]
Moderator: Moderatorzy
pierniczki [szukam]
hmmm do Bożego Narodzenia pozostało jeszcze troszkę czasu, ale pierniczki powinny skruszeć. Tylko ciekawe , czy bezglutenowe pierniczki kruszeją??? no i przepis na nie... przydałby się!
Pozdrawiamy
Joanna i Natasza

Joanna i Natasza

Pierniczki (bez mleka, jajek, glutenu)
autor: Monika Beck-Pietrzak
http://kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,5404 ... EPISY.html
Składniki:
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka wody
- 2 szklanki mąki bezglutenowej niskobiałkowej z czerwoną kartką
- z piekarni Przekreślony Kłos lub mieszanki na bazie skrobi kukurydzianej
- łyżka mąki gryczanej
- 1/2 łyżeczki sody
- 3 łyżki oleju
- olej do wysmarowania blachy (ok. 1 łyżki)
- 1-3 łyżki wody
Sposób przyrządzania:
Cukier wsyp na patelnię, rozpuść i podgrzewaj, aż będzie ciemnobrązowy. Zestaw patelnię z ognia i zalej karmel szklanką wody. Podgrzewaj, mieszając, aż cały cukier się rozpuści. Odstaw do przestygnięcia. Mąkę pomieszaj z sodą i dodaj do ciepłego płynu. Zagnieć ciasto, dodaj olej i dalej wyrabiaj. Ciasto powinno być gęste. Urwij kawałek ciasta, zrób z niego kulkę i rozgnieć w ręku. Masa powinna być gładka. Jeśli pęka, dodaj trochę wody, aż uzyskasz pożądany efekt. Wycinaj za pomocą foremek dowolne kształty. Piecz w temperaturze 250°C przez 10-15 min. Wyłącz piecyk i zostaw w nim ciasteczka na 5 min, potem wyjmij. Pierniczki możesz polukrować.[/i]
autor: Monika Beck-Pietrzak
http://kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,5404 ... EPISY.html
Składniki:
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka wody
- 2 szklanki mąki bezglutenowej niskobiałkowej z czerwoną kartką
- z piekarni Przekreślony Kłos lub mieszanki na bazie skrobi kukurydzianej
- łyżka mąki gryczanej
- 1/2 łyżeczki sody
- 3 łyżki oleju
- olej do wysmarowania blachy (ok. 1 łyżki)
- 1-3 łyżki wody
Sposób przyrządzania:
Cukier wsyp na patelnię, rozpuść i podgrzewaj, aż będzie ciemnobrązowy. Zestaw patelnię z ognia i zalej karmel szklanką wody. Podgrzewaj, mieszając, aż cały cukier się rozpuści. Odstaw do przestygnięcia. Mąkę pomieszaj z sodą i dodaj do ciepłego płynu. Zagnieć ciasto, dodaj olej i dalej wyrabiaj. Ciasto powinno być gęste. Urwij kawałek ciasta, zrób z niego kulkę i rozgnieć w ręku. Masa powinna być gładka. Jeśli pęka, dodaj trochę wody, aż uzyskasz pożądany efekt. Wycinaj za pomocą foremek dowolne kształty. Piecz w temperaturze 250°C przez 10-15 min. Wyłącz piecyk i zostaw w nim ciasteczka na 5 min, potem wyjmij. Pierniczki możesz polukrować.[/i]
Moja teściowa robi następujące ciasto, do części którego dodaje bakalie i piecze piernik, a z części robi pierniczki. Ciasto w oryginale jest z mąki pszennej, ale w zeszłym roku zrobiłam eksperyment z bezglutenową. Pierniczki wyszły pyszne , natomiast piernik również smaczny, ale tak kruchy, że nadawał się wyłącznie do jedzenia łyżeczką
Polecam na pierniczki - tylko trzeba raczej używać małych foremek, duże pierniczki mogą się za bardzo kruszyć. Aha, te 3 paczki przyprawy to nie jest błąd, te ciasteczka są bardzo korzenne!
Potrzebne produkty:
1 kg mąki (w oryginale pszennej, zastąpionej mixem Glutenexu)
25 dag smalcu
1/2 kg miodu
2 szklanki cukru
3 jajka
1/2 szklanki mleka (ja zastąpiłam sojowym)
3 płaskie łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
3 paczki przyprawy do pierników / albo 3 łyżeczki cynamonu, kilkanaście zmielonych goździków po łyzeczce kardamonu,imbiru troche pieprzu./.
Przygotować na cztery tygodnie przed pieczeniem ( a najmniej 2 tygodnie w lodówce).
Piecze się 2-3 dni przed świętami
1/2 kg prawdziwego miodu, 2 szklanki cukru, 25 dkg smalcu podgrzewać stopniowo aż do zagotowania. Ostudzić.!
Rozpuśćić w 1/2 szklance zimnego mleka 3 płaskie łyżeczki sody oczyszconej i 1/2 łyżeczki soli
Do chłodnej lub zaledwie letniej zalewy dodaje się 1 kg mąki, 3 całe jaja, mleko z sodą, przyprawy do piernika 3 paczki.
Wyrobić ręką dokładnie. Uformować kulę zapakować w ścierkę i włożyć dolodówki / na dół/
Ciasto czasami bywa za rzadkie ale leżakując gęstnieje. Dlatego nie należy przesadzać w dosypywaniu mąki. Na tym etapie można dodać bakalie: orzechy , skórkę pomarańczowa, rodzynki. A mozna te bakalie dodać przed pieczeniem albo nie dodawać wcale.
Piecze się albo małe ciasteczka, albo placki, które jeszcze letnie przekłada się powidłami śliwkowymi.
Smacznego!

Potrzebne produkty:
1 kg mąki (w oryginale pszennej, zastąpionej mixem Glutenexu)
25 dag smalcu
1/2 kg miodu
2 szklanki cukru
3 jajka
1/2 szklanki mleka (ja zastąpiłam sojowym)
3 płaskie łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
3 paczki przyprawy do pierników / albo 3 łyżeczki cynamonu, kilkanaście zmielonych goździków po łyzeczce kardamonu,imbiru troche pieprzu./.
Przygotować na cztery tygodnie przed pieczeniem ( a najmniej 2 tygodnie w lodówce).
Piecze się 2-3 dni przed świętami
1/2 kg prawdziwego miodu, 2 szklanki cukru, 25 dkg smalcu podgrzewać stopniowo aż do zagotowania. Ostudzić.!
Rozpuśćić w 1/2 szklance zimnego mleka 3 płaskie łyżeczki sody oczyszconej i 1/2 łyżeczki soli
Do chłodnej lub zaledwie letniej zalewy dodaje się 1 kg mąki, 3 całe jaja, mleko z sodą, przyprawy do piernika 3 paczki.
Wyrobić ręką dokładnie. Uformować kulę zapakować w ścierkę i włożyć dolodówki / na dół/
Ciasto czasami bywa za rzadkie ale leżakując gęstnieje. Dlatego nie należy przesadzać w dosypywaniu mąki. Na tym etapie można dodać bakalie: orzechy , skórkę pomarańczowa, rodzynki. A mozna te bakalie dodać przed pieczeniem albo nie dodawać wcale.
Piecze się albo małe ciasteczka, albo placki, które jeszcze letnie przekłada się powidłami śliwkowymi.
Smacznego!
Errata do powyższego:
Zapomniałam dodać, że tej masy nie należy próbować wyrabiać na stolnicy, bo na początku konsystencję ma takiego ciasta na proszku które się potem wlewa do foremki i piecze! (sama zrobiłam ten błąd ze stolnicą niestety i potem było dużo niepotrzebnego czyszczenia
) Najlepiej się to wyrabia ręką w jakiejś misce, albo w ogóle w melekserze.
Z tym uformowaniem kuli jak jest ciężko, to też można nie robić kuli, tylko przełożyć w jakieś naczynie, przykryć ścierką i do lodówki.
Zapomniałam dodać, że tej masy nie należy próbować wyrabiać na stolnicy, bo na początku konsystencję ma takiego ciasta na proszku które się potem wlewa do foremki i piecze! (sama zrobiłam ten błąd ze stolnicą niestety i potem było dużo niepotrzebnego czyszczenia

Z tym uformowaniem kuli jak jest ciężko, to też można nie robić kuli, tylko przełożyć w jakieś naczynie, przykryć ścierką i do lodówki.
Przykro mi ale nie potrafię odpowiedzieć na Twoje pytanie. To moje pierwsze święta z dietą i jeszcze nie piekłam pierników a ten przepis co podawałam jest od Moniki Beck-Pietrzak autorki książki "Moje dziecko jest na diecie" co zresztą zaznaczyłam :-)aniap pisze:zrobilam pierniki według przepisu Agniesi..i sa twarde jak kamienie ,maja polezec zeby zmiekły? i jak je przechowywac?
Może podczas przechowywania zmiękną tak jak normalne pierniczki.