PIEGUS - bez mleka i glutenu
Moderator: Moderatorzy
PIEGUS - bez mleka i glutenu
PIEGUS - bez mleka i bez glutenu
- 1szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka maku suchego przesianego
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka albo szklanka bialek
- 1 szklanka oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
- odrobina olejku migdałowego - niekoniecznie
--------------------------------------------------------------------------------------
jajka ubic z cukrem
mąkę , mak , proszek do pieczenia wymieszać
ciągle ubijając dodawać na przemian troszke mąki z makiem troszkę oleju
masę przelać do korytka
piec w temp 180 stopni przez 50 minut
babcia Marysia
- 1szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka maku suchego przesianego
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka albo szklanka bialek
- 1 szklanka oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
- odrobina olejku migdałowego - niekoniecznie
--------------------------------------------------------------------------------------
jajka ubic z cukrem
mąkę , mak , proszek do pieczenia wymieszać
ciągle ubijając dodawać na przemian troszke mąki z makiem troszkę oleju
masę przelać do korytka
piec w temp 180 stopni przez 50 minut
babcia Marysia
- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa
Zrobiłam to ciasto na święta. Spodobało mi się , bo nie było takie drastycznie bezglutenowe. Dodałam jeszcze cukier waniliowy, a formę wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą (bezglutenową).
Wyszło pyszne - zajadała się cała moja rodzina ( w tym część nieświadoma mojej bezglutenowości).
Dziękuję i polecam !
Wyszło pyszne - zajadała się cała moja rodzina ( w tym część nieświadoma mojej bezglutenowości).
Dziękuję i polecam !
- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa
święta tuż tuż, więc proszę o podpowiedź - to ubijanie to jaką końcówką? taką jak do ubicia piany z białek czy takimi od miksera: http://www.megamedia.pl/_p/14/n/miksery ... p14876.jpg
pytanie może wydawać się głupie ale ja rzadko coś piekę, więc proszę o wyrozumiałość
))
pytanie może wydawać się głupie ale ja rzadko coś piekę, więc proszę o wyrozumiałość


>>pozdrawiam<<
Właśnie taką końcówką jaka jest na zdjęciu ubija się piane z białek.Aśka pisze:święta tuż tuż, więc proszę o podpowiedź - to ubijanie to jaką końcówką? taką jak do ubicia piany z białek czy takimi od miksera: http://www.megamedia.pl/_p/14/n/miksery ... p14876.jpg
Oczywiście do wspomnianego przepisu te mieszadła też są odpowiednie.
Ja upiekłam piegus dziś - i faktycznie, super ciasto!
Rodzina pożarła w okamgnieniu.
W dodatku właściwie wcale się nie kruszy, a robi błyskawicznie i prosto.

Rodzina pożarła w okamgnieniu.
W dodatku właściwie wcale się nie kruszy, a robi błyskawicznie i prosto.

Ostatnio zmieniony ndz 28 gru, 2008 20:20 przez Sheep, łącznie zmieniany 1 raz.