Pierniczki na Boże Narodzenie
Moderator: Moderatorzy
Pierniczki na Boże Narodzenie
Zrobiłam wczoraj. Zaryzykowałam i zamiast zwykłej mąki do sprawdzonego przeze mnie przepisu glutenowego, dodałam MIX. Wyszły super i od razu są kruche, więc można je śmiało robić tuż przed świętami.
250 g mixu bezglutenu (ja wzięłam koncetrat do pieczenia chleba)
100 g płynnego miodu
1 łyżka przyprawy do pierników
1 płaska łyżeczka sody
100 g cukru pudru
60 g masła
1 całe jajko
Mąkę wymieszać z sodą i miodem. Dodać przyprawę do pierników, cukier puder, posiekane masło i jajko. Zagnieść ciasto na jednolite. Na gładko się nie da, bo to przecież b.g. Ciasto się bardzo klei. Ja wyrobiłam je mikserem.
Na stolnicy albo desce do krojenia podsypać mąką kukurydzianą (ona się nie klei) i formować płaskie placuszki. Ja po prostu rozpłaszczałam ręką, bo wałek się bardzo kleił. Wyciąć kształty ciasteczek i układać na papierze, na blasze.
Piec w piekarniku rozgrzanym 175-180 st. przez około 6-8 min - trzeba obserwować, żeby się za mocno nie zrumieniły. Ciasta układać w dużej odległości od siebie, bo bardzo rosną w czasie pieczenia.
Po wyciągnięciu odczekać chwilę aż wystygną i zdejmować z papieru. Po wystygnięciu można polukrować.
Z tej porcji zrobiłam ciasteczka na trzy blachy.
Życzę smacznego wszystkim bezglutkom. Moja córcia się zajada pierniczkami.
250 g mixu bezglutenu (ja wzięłam koncetrat do pieczenia chleba)
100 g płynnego miodu
1 łyżka przyprawy do pierników
1 płaska łyżeczka sody
100 g cukru pudru
60 g masła
1 całe jajko
Mąkę wymieszać z sodą i miodem. Dodać przyprawę do pierników, cukier puder, posiekane masło i jajko. Zagnieść ciasto na jednolite. Na gładko się nie da, bo to przecież b.g. Ciasto się bardzo klei. Ja wyrobiłam je mikserem.
Na stolnicy albo desce do krojenia podsypać mąką kukurydzianą (ona się nie klei) i formować płaskie placuszki. Ja po prostu rozpłaszczałam ręką, bo wałek się bardzo kleił. Wyciąć kształty ciasteczek i układać na papierze, na blasze.
Piec w piekarniku rozgrzanym 175-180 st. przez około 6-8 min - trzeba obserwować, żeby się za mocno nie zrumieniły. Ciasta układać w dużej odległości od siebie, bo bardzo rosną w czasie pieczenia.
Po wyciągnięciu odczekać chwilę aż wystygną i zdejmować z papieru. Po wystygnięciu można polukrować.
Z tej porcji zrobiłam ciasteczka na trzy blachy.
Życzę smacznego wszystkim bezglutkom. Moja córcia się zajada pierniczkami.
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 227
- Rejestracja: wt 04 paź, 2005 12:15
Przyprawa KOTANYI nie ma w składzie nic podejrzanego Przyprawa korzenna do piernika
Jakby link nie działał to tu jest skład: cynamon, gałka muszkatołowa, kolendra, koper włoski, imbir, goździki, ziele angielskie, anyż gwiazdkowy, pieprz, kardamon
Jakby link nie działał to tu jest skład: cynamon, gałka muszkatołowa, kolendra, koper włoski, imbir, goździki, ziele angielskie, anyż gwiazdkowy, pieprz, kardamon
Ostatnio zmieniony wt 09 gru, 2008 13:37 przez Agniesia, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 227
- Rejestracja: wt 04 paź, 2005 12:15
Przepraszam, że odzywam się dopiero dziś, ale nie dostałam powiadomień. Ja użyłam przyprawy KOTANYI. Ona nie ma mąki pszennej.
Lukier robię z cukru pudru ucieranego z sokiem z cytryny.
Zuzia podzieliła pierniczki na dwie porcje - jedną do zjedzenia teraz, a drugą na święta. Są smaczniejsze od wersji glutenowej, bo są stale kruche Dla mnie najważniejsze, że się nie rozpadają, dla Zuzi, że nie będzie musiala rezygnować z jej ulubionego świątecznego przysmaku. To nasze pierwsze bezglutenowe Boże Narodzenie...
Lukier robię z cukru pudru ucieranego z sokiem z cytryny.
Zuzia podzieliła pierniczki na dwie porcje - jedną do zjedzenia teraz, a drugą na święta. Są smaczniejsze od wersji glutenowej, bo są stale kruche Dla mnie najważniejsze, że się nie rozpadają, dla Zuzi, że nie będzie musiala rezygnować z jej ulubionego świątecznego przysmaku. To nasze pierwsze bezglutenowe Boże Narodzenie...
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
instrukcja, dla osób, które nie dostają powiadomień o odpowiedziach:izaA pisze:Przepraszam, że odzywam się dopiero dziś, ale nie dostałam powiadomień.
PROFIL (górne menu) > PREFERENCJE > ZAWSZE POWIADAMIAJ O ODPOWIEDZIACH: zaznaczamy TAK
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
-
- Nowicjusz
- Posty: 10
- Rejestracja: pn 14 wrz, 2009 19:41
- Lokalizacja: legnica
-
- Nowicjusz
- Posty: 30
- Rejestracja: czw 28 maja, 2009 14:42
- Lokalizacja: Warszawa
Jeżeli ktoś jest z Warszawy i chce oszczedzic czas (chodzi o wypieki bezglutenowe) to polecam strone http://domowedelicje.bloog.pl/
Nie próbowałam z proszkiem, zawsze z sodą. W tym roku do wypieku użyłyśmy mąki ciastowej Schara...i o niebo lepiej...nawet nie chodzi o smak, tylko konsystencję ciasta. Mąka Schara jest zdecydowanie lepsza zarówno do pierniczków jak i kruchego ciasta. Wcale się nie klei do rąk. Dzieciaki wałkowały ciasto tak jak ze zwykłej mąki. A pierniczki - jak zwykle rewelacja.