Pierniczki na Boże Narodzenie

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
izaA
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 52
Rejestracja: pt 11 sty, 2008 17:24
Lokalizacja: Warszawa

Pierniczki na Boże Narodzenie

Post autor: izaA »

Zrobiłam wczoraj. Zaryzykowałam i zamiast zwykłej mąki do sprawdzonego przeze mnie przepisu glutenowego, dodałam MIX. Wyszły super i od razu są kruche, więc można je śmiało robić tuż przed świętami.

250 g mixu bezglutenu (ja wzięłam koncetrat do pieczenia chleba)
100 g płynnego miodu
1 łyżka przyprawy do pierników
1 płaska łyżeczka sody
100 g cukru pudru
60 g masła
1 całe jajko
Mąkę wymieszać z sodą i miodem. Dodać przyprawę do pierników, cukier puder, posiekane masło i jajko. Zagnieść ciasto na jednolite. Na gładko się nie da, bo to przecież b.g. Ciasto się bardzo klei. Ja wyrobiłam je mikserem.

Na stolnicy albo desce do krojenia podsypać mąką kukurydzianą (ona się nie klei) i formować płaskie placuszki. Ja po prostu rozpłaszczałam ręką, bo wałek się bardzo kleił. Wyciąć kształty ciasteczek i układać na papierze, na blasze.

Piec w piekarniku rozgrzanym 175-180 st. przez około 6-8 min - trzeba obserwować, żeby się za mocno nie zrumieniły. Ciasta układać w dużej odległości od siebie, bo bardzo rosną w czasie pieczenia.

Po wyciągnięciu odczekać chwilę aż wystygną i zdejmować z papieru. Po wystygnięciu można polukrować.

Z tej porcji zrobiłam ciasteczka na trzy blachy.

Życzę smacznego wszystkim bezglutkom. Moja córcia się zajada pierniczkami.
kinga
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 490
Rejestracja: pn 14 mar, 2005 11:30
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: kinga »

Izo a w przyprawie piernikowej co sie znajduje, jest ona dla nas bezpieczna?
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 893
Rejestracja: pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Agniesia »

kinga zachęcam do lektury wątku o piernikach
Obrazek
dorota krypa
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 227
Rejestracja: wt 04 paź, 2005 12:15

Post autor: dorota krypa »

W przyprawie piernikowej jest mąka pszenna.
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 893
Rejestracja: pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Agniesia »

Przyprawa KOTANYI nie ma w składzie nic podejrzanego Przyprawa korzenna do piernika
Jakby link nie działał to tu jest skład: cynamon, gałka muszkatołowa, kolendra, koper włoski, imbir, goździki, ziele angielskie, anyż gwiazdkowy, pieprz, kardamon
Ostatnio zmieniony wt 09 gru, 2008 13:37 przez Agniesia, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
EMILA
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 25
Rejestracja: sob 21 lip, 2007 15:50
Lokalizacja: Goleniów

Post autor: EMILA »

Także w przyprawie korzennej Dr.Oetkera nie ma nic podejrzanego w składzie: cukier, ziele angielskie,goździki,kminek,kolendra,cynamon, gałka muszkatołowa, majeranek, papryka, gorczyca,liść laurowy.
dorota krypa
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 227
Rejestracja: wt 04 paź, 2005 12:15

Post autor: dorota krypa »

Przyprawa do piernika Gellwe zawiera w swoim składzie mąkę pszenną.
Awatar użytkownika
izaA
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 52
Rejestracja: pt 11 sty, 2008 17:24
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: izaA »

Przepraszam, że odzywam się dopiero dziś, ale nie dostałam powiadomień. Ja użyłam przyprawy KOTANYI. Ona nie ma mąki pszennej.

Lukier robię z cukru pudru ucieranego z sokiem z cytryny.

Zuzia podzieliła pierniczki na dwie porcje - jedną do zjedzenia teraz, a drugą na święta. Są smaczniejsze od wersji glutenowej, bo są stale kruche :D Dla mnie najważniejsze, że się nie rozpadają, dla Zuzi, że nie będzie musiala rezygnować z jej ulubionego świątecznego przysmaku. To nasze pierwsze bezglutenowe Boże Narodzenie...
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

izaA pisze:Przepraszam, że odzywam się dopiero dziś, ale nie dostałam powiadomień.
instrukcja, dla osób, które nie dostają powiadomień o odpowiedziach:
PROFIL (górne menu) > PREFERENCJE > ZAWSZE POWIADAMIAJ O ODPOWIEDZIACH: zaznaczamy TAK
Awatar użytkownika
izaA
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 52
Rejestracja: pt 11 sty, 2008 17:24
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: izaA »

Już wczoraj zaznaczyłam, uczestniczę na różnych forach, w większości ta opcja jest do zaznaczenia w profilu i z automatu mam powiadomienia do wątków, w których się odzywam. Dzięki za instrukcję :)
aga3
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 32
Rejestracja: czw 20 lis, 2008 11:49
Lokalizacja: woj.opolskie

Post autor: aga3 »

Pierniczki super -dzisiaj piekłam z synkiem. :D
Naprawdę pyszne i co najważniejsze faktycznie się nie rozpadają!
Nie używałam miksera,ciasto wyrobiłam ,,ręcznie"(dodałam więcej mąki).
Polecam... :)
Agnieszka34
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 10
Rejestracja: pn 14 wrz, 2009 19:41
Lokalizacja: legnica

Post autor: Agnieszka34 »

Czy zamiast sody można dać proszek do pieczenia? bezglutenowy oczywiście :-)
papisten69
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 30
Rejestracja: czw 28 maja, 2009 14:42
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: papisten69 »

Jeżeli ktoś jest z Warszawy i chce oszczedzic czas (chodzi o wypieki bezglutenowe) to polecam strone http://domowedelicje.bloog.pl/
krystna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 448
Rejestracja: sob 09 kwie, 2005 14:45
Lokalizacja: Nakło nad Notecią

Post autor: krystna »

Dzisiaj przygotowałam ciasto na pierniczki. Dopiero jutro je opiekę.Napiszę czy wyszły smaczne. Dodam jeszcze, ze ciasto przygotowałam według starego przepisu babci. Zamieniłam jedynie mąkę na bezglutenową.
Obrazek

Gazeta Internetowa "Małpia Gazeta" - Serwujemy bardzo dobre wiadomości!
Awatar użytkownika
izaA
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 52
Rejestracja: pt 11 sty, 2008 17:24
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: izaA »

Nie próbowałam z proszkiem, zawsze z sodą. W tym roku do wypieku użyłyśmy mąki ciastowej Schara...i o niebo lepiej...nawet nie chodzi o smak, tylko konsystencję ciasta. Mąka Schara jest zdecydowanie lepsza zarówno do pierniczków jak i kruchego ciasta. Wcale się nie klei do rąk. Dzieciaki wałkowały ciasto tak jak ze zwykłej mąki. A pierniczki - jak zwykle rewelacja.
ODPOWIEDZ