
Tarta cytrynowa z bezą
Moderator: Moderatorzy
mix bezglutenowy
Chypre,
masz całkowitą rację, ja właśnie dlatego nie używam miksów. Sama staram się mieszać różne rodzaje mąki, tak aby było jak najmniej czystej skrobi (szczególnie pszennej). Najczęściej używam mąki ryżowej, kukurydzianej, gryczanej, czasem tapioki i skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej. Jeśli już stosuję gotową mieszankę to tę, o której pisałam w pierwszym poście, ze sklepu Marks & Spencer.
Co do gumy guar to jej nie lubię, używam raczej gumy ksantanowej, która niestety jest w Polsce ciężko dostępna. Widziałam kiedyś na allegro, można zobaczyć. Potrzeba jej dużo mniej i jakoś tak lepiej działa, warto poeksperymentować
masz całkowitą rację, ja właśnie dlatego nie używam miksów. Sama staram się mieszać różne rodzaje mąki, tak aby było jak najmniej czystej skrobi (szczególnie pszennej). Najczęściej używam mąki ryżowej, kukurydzianej, gryczanej, czasem tapioki i skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej. Jeśli już stosuję gotową mieszankę to tę, o której pisałam w pierwszym poście, ze sklepu Marks & Spencer.
Co do gumy guar to jej nie lubię, używam raczej gumy ksantanowej, która niestety jest w Polsce ciężko dostępna. Widziałam kiedyś na allegro, można zobaczyć. Potrzeba jej dużo mniej i jakoś tak lepiej działa, warto poeksperymentować

Re: Tarta cytrynowa z bezą
Dzień dobry,
Ostatnio upiekłam ciasto orzechowiec z typowego przepisu glutenowego, jednak wymieniłam składniki na bezglutenowe. Smak miało niemalże taki sam, ale strasznie się kruszyło. Czy można coś dodać, aby ciasto było bardziej sprężyste, zbite?
Ostatnio upiekłam ciasto orzechowiec z typowego przepisu glutenowego, jednak wymieniłam składniki na bezglutenowe. Smak miało niemalże taki sam, ale strasznie się kruszyło. Czy można coś dodać, aby ciasto było bardziej sprężyste, zbite?
