Oj święta w natarciu i pierniki się pojawiają
Ja z kolei przerobiłam przepis na ciasto dyniowe
http://www.cincin.cc/lofiversion/index.php/t558.html na piernik dyniowy bezglutenowy
Ciasto dyniowe
1 szklanka mąki bezglutenowej (dawałam uniwersalną z Bezglutenu)
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka b/g proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
2 jaja
1/2 szklanki rozgotowanej i zmiksowanej dyni (tak na oko to 15 dag surowej dyni)
1/2 szklanki oleju
pestki dyni lub cukier puder
Wymieszać mąkę, cukier, proszek, sodę, sól i cynamon.
Zmiksować jajka z dynią i olejem, wsypać sypkie składniki, dokładnie wymieszać.
Ciasto wlać do formy wyłożonej pergaminem, obficie posypać pestkami dyni (chociaż nie jest to konieczne). Piec 40 minut w temperaturze 180°C.
Modyfikacja a la piernik: zastąpiłam cynamon czubatą łyżeczką przyprawy piernikowej i dodałam łyżeczkę kakao.
To ciasto jest też dobre na muffiny.