Babka makowa bez mąki

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

-ania-
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 428
Rejestracja: pt 12 maja, 2006 21:25
Lokalizacja: ostrołęka

Post autor: -ania- »

Babka jest ciężka i zwarta, więc wg mnie z bakaliami (w rozsądnych ilościach;) nie powinna "siąść". Nique, spróbuj choć bez bakalii, jest naprawdę pyszna! A dodam, że nie jestem wielką amatorką maku:)
Obrazek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
Nikque
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: wt 15 gru, 2009 14:06
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Nikque »

Dzięki:) to zabieram się do pieczenia :)
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 893
Rejestracja: pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Agniesia »

Moja już upieczona... ale pachniało jak była w piekarniku :P
Ja bym bakalii nie dawała :-) ale to żecz gustu i smaku :)
Obrazek
Hesia
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 64
Rejestracja: czw 26 lis, 2009 16:16
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Hesia »

Chciałam zameldować :) , że babka makowa na święta wyszła rewelacyjnie!
Dzięki, Agniesiu, za super przepis!!!!
Wyrosła mi trochę ponad foremkę, ale to nie jest problem, bo stawia się ją przecież do góry nogami :).
Polałam rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą gorzką. Wszyscy się zajadali i prosili o przepis!
Miałam też problem z wyjęciem z formy, ale moja córka - stwierdziwszy "Oj, mama! Co ty nigdy babek z piasku nie robiłaś?" (na co jej zresztą odpowiedziałam, że ostatnio z jej młodszą siostrą przed co najmniej piętnastoma laty :) - popukała od góry i baba wyskoczyła w całości :)
Na pewno będę ją piekła częściej.
Aha! Dla ścisłości powiem, że - jeśli chodzi o składniki - zrobiłam dokładnie wg przepisu (użyłam mielonego maku i mielonych orzechów). Kusiło mnie co prawda, żeby jajek poskąpić ale dostałam po łapach od męża :) i zrobiłam z ośmiu.
Natomiast jeśli chodzi o samo pieczenie, to piekłam krócej - 45 minut - ale z termoobiegiem, a to znacznie skraca czas pieczenia - i na środkowej szynie.
olku
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 40
Rejestracja: śr 22 lip, 2009 10:32
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: olku »

u mnie na święta przepis był wykorzystany aż 2 razy - tak posmakowało! :D
(a to pierwsze swięta bez gluta, więc dopiero się wprawiamy z nowymi rozwiązaniami)

za pierwszym razem wszytko zgodnie z przepisem, choć orzechy były mieszane, bo akurat samych laskowych tyle nie było. Ponieważ moja mama bała się, że sama babka to jakoś tak "sucho" będzie, więc wylała ciasto na blachę, akiedy wystygło, przekroiła i przełożyła kremem. PYCHA!!!

Za drugim razem (właśnie wciągam kawałek) postanowiłyśmy poeksperymentować i zmieniłyśmy nieco kolejność czynności podczas przygotowywania.

A więc:

najpier ubiłyśmy żółtak a z cukrem i do tej puszystej masy dodałyśmy roztopione masło, potem mak (sparzony i zmielony) a na końcu orzechy (tym razem byłą to mieszanka włoskich i arachidowych, bo tylko takie były). Osobno ubiłyśmy pianę i delikatnie wmieszałyśmy ją do makowej masy. Tym razem wyrosło bardziej niż za pierwszym - być może dlatego, że żółtka były bardziej ubite, niż kiedy się je dodaje do masła. Poza tym taka kolejność wydawała nam się prostsza.
Zastanawiałyśmy się, czy nie dodać odrobiny proszku do pieczenia (w Lidlu jest proszek, który zawiera tylko skrobię kukurydzianą, bez pszennej) ale w końcu zrezygnowałyśmy. Czy ktoś kiedyś próbował z proszkiem?

Aha - polecam gorąco przełożenie kremem, naprawdę fajnie to robi :053:

Dzięki za przepis!!! ciasto na pewno wejdzie do naszego stałego repertuaru!!

pozdrawiam

Ola
mama Mateusza
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 72
Rejestracja: czw 30 gru, 2004 21:23
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: mama Mateusza »

Przepis fantastyczny! Też piekliśmy dwa razy tę babkę w okresie świąteczno-noworocznym.

Bardzo dziękujemy :)

mm.
Okalina
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 139
Rejestracja: pn 16 mar, 2009 16:13
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Okalina »

Oj, upiekłabym taki smakołyk :D
Tylko, że w naszym przypadku orzechy odpadają. Czy próbował ktoś zrobić babkę z migdałami, albo z czymś innym? Pewnie to już nie będzie to samo...
mama Krzysia (13 lat) zdiagnozowanego 16.03.2009
,,...co dla jednego pokarmem, to dla drugiego trucizną" (Lukrecjusz)
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 893
Rejestracja: pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Agniesia »

Okalina, myślę, że z mielonymi migdałami też wyjdzie ok.
Eksperymentuj i dobrze się baw :-)
Obrazek
olku
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 40
Rejestracja: śr 22 lip, 2009 10:32
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: olku »

Okalina pisze:Oj, upiekłabym taki smakołyk :D
Tylko, że w naszym przypadku orzechy odpadają. Czy próbował ktoś zrobić babkę z migdałami, albo z czymś innym? Pewnie to już nie będzie to samo...
jak pisałam, u nas za każdym razem były użyte inne orzechy i nie miało to wpływu na smak ani na konsystencję samego ciasta. Gdyby nie to, że zapomniałam zabrać z domu, wykorzystałabym mielone płatki migdałowe, bo zakupiłam przed świętami cały kilogram i teraz leżą i czekają na swoją kolej. Migdały są zdecydowanie bardziej neutralne w smaku niż orzechy włoskie czy arachidowe, więc spokojnie można ich użyć - polecam, bo ciasto jest naprawdę wyjątkowo pyszne ;)
Nikque
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: wt 15 gru, 2009 14:06
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Nikque »

Agniesia pisze:Moja już upieczona... ale pachniało jak była w piekarniku :P
Ja bym bakalii nie dawała :-) ale to żecz gustu i smaku :)
Donoszę z lekkim opóźnieniem, że przekornie dodałam wiele... bakalie wszelkiej maści włącznie z domową skórką pomarańczową :) Babka została wprost wchłonięta przez moją rodzinę:) [a tak prosiłam, żeby się zajęli glutenowymi ciastami! ;)]

Jeśli chodzi o mielenie maku, to ja widzę różnicę w smaku. Ostatnio maku nie zmieliłam i ciasto wyszło troszkę mniej smaczne...
Pozdrawiam wszystkich,
Dominika
Awatar użytkownika
grawoj
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 85
Rejestracja: wt 17 lis, 2009 14:51
Lokalizacja: Łódź

Post autor: grawoj »

my zdecydowaliśmy się w wielką sobotę na zrobienie mazurka makowego, bazując na przepisie Agniesi, zmodyfikowanego w naszym czasopiśmie "Bez glutenu"

wyszło super, chociaż bez orzechów ale za to z polewą czekoladową własnej roboty :)

zdjęcie na naszym blogu :)

mazurek rozszedł się na pniu :)
Wojtek & Wiola
Wiola na diecie BG od 2009 roku...
syn Mateusz na diecie BG od 2009 roku...

www.zyciebezglutenu.pl - jak żyjemy bez glutenu

www.facebook.pl/zyciebezglutenu - Życie bez glutenu na Facebooku
martini
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 738
Rejestracja: czw 10 wrz, 2009 14:47
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: martini »

A czemu ja nie wiedziałam o tym blogu :galy: ?
Mam spore zaległości lekturowe do nadrobienia teraz!
Awatar użytkownika
grawoj
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 85
Rejestracja: wt 17 lis, 2009 14:51
Lokalizacja: Łódź

Post autor: grawoj »

przepraszam że nie poinformowaliśmy :)
w stopce zamieściłem linka

założyliśmy bloga jak to żyjemy sobie bez glutenu :)
zamieszczamy przepisy i inne informacje :)
zapraszamy
Wojtek & Wiola
Wiola na diecie BG od 2009 roku...
syn Mateusz na diecie BG od 2009 roku...

www.zyciebezglutenu.pl - jak żyjemy bez glutenu

www.facebook.pl/zyciebezglutenu - Życie bez glutenu na Facebooku
ODPOWIEDZ