Chrupiące obręcze

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
karola
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 11
Rejestracja: pn 09 maja, 2005 19:07
Lokalizacja: Łódź

Chrupiące obręcze

Post autor: karola »

Chrupiące obręcze
autor: Pascal http://poprostugotuj.onet.pl/kuchnia/ksiazka/itemid186/
Potrzebne produkty:
250 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej
250 g mąki kukurydzianej
150 ml jogurtu naturalnego
2 opakowania proszku do pieczenia

Wymieszaj w mikserze mąkę kukurydzianą, mąkę ryżową i proszek do pieczenia. Nie wyłączając miksera powoli dodawaj jogurt i 300 ml wody. Chodzi o to, żeby ciasto uzyskało jednolitą konsystencję. Przełóż ciasto do miski i nakryj folią plastikową. Odstaw na 2 godz. w temperaturze pokojowej. Posyp blat mąką ryżową. Ciasto przełóż do worka do wyciskania z okrągłą końcówką o średnicy ok. 1 cm. Formuj wyciskany wałek ciasta w okręgi o średnicy ok. 6 cm. Rozgrzej tłuszcz we frytownicy i smaż w nim obręcze na złoto ok. 2-3 min. Odsącz na ręczniku papierowym i podawaj na ciepło

Smacznego :D
ODPOWIEDZ