Ślimaczki z gotowego cista francuskiego.
Pomidorowe ślimaczki
2 kawałki cista
puszka pomidorów
kilka listków bazylii
czosnek
wyrazisty ser (ja miałam czedar)
sól pieprz
pomidory zmiksować i gotować tak długo aż odparuje woda, przyprawić czosnkiem, sola i pieprzem. Cisto trochę rozwałkować, posmarować pomidorami, posypać bazylią (pociętą nożyczkami lub porwanymi palcami), posypać startym na grubych oczkach serem.
Całość zrolować i pokroić 1,5 centymetrowe plastry. Układać na blaszce wyłożonej papierem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 8 minut.
zdjęcie
Cynamonowe ślimaczki
2 kawałki cista
cynamon
cukier brązowy (może być zwykły)
cukier perlisty
żółtko
Cisto rozwałkować posypać cukrem brązowym i cynamonem. Zrolować pokroić w 1,5 centymetrowe plastry. układać na blaszce wyłożonej papierem, smarować rozmąconym żółtkiem i posypać cukrem perlistym. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 8 min.
Smacznego!
Wersje słona można wzbogacić o szynkę, rybę.
Wersja na słodko była lepsza.
Jedna i druga smakowała lepiej jeszcze ciepła.
zdjęcie
Ślimaczki słone i słodkie
Moderator: Moderatorzy
Ślimaczki słone i słodkie
Ostatnio zmieniony ndz 19 gru, 2010 23:11 przez Agniesia, łącznie zmieniany 1 raz.