Migdałowy spód do mazurka
Moderator: Moderatorzy
- Jola-Gabrysia
- Forumowicz
- Posty: 133
- Rejestracja: czw 08 sty, 2004 07:13
- Lokalizacja: LUBLIN
Migdałowy spód do mazurka
Migdałowy spód do mazurka
Składniki:
- szklanka zmielonych migdałów
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 kostki masła
- 2 jajka
- szczypta soli
Sposób przyrządzania:
Nagrzej piekarnik do 175 st. C. Niewielką formę wyłóż papierem do pieczenia. Połowę cukru utrzyj z masłem, dodaj żółtka, migdały i wszystko dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodaj, wciąż ubijając, resztę cukru. Pianę połącz delikatnie z masą. Wylej ciasto do formy. Piecz 15-20 min. Taki spód jest pyszny i bez masy. Wystarczy go pokryć powidłami, lukrem, pomadą lub polewą.
Składniki:
- szklanka zmielonych migdałów
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 kostki masła
- 2 jajka
- szczypta soli
Sposób przyrządzania:
Nagrzej piekarnik do 175 st. C. Niewielką formę wyłóż papierem do pieczenia. Połowę cukru utrzyj z masłem, dodaj żółtka, migdały i wszystko dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodaj, wciąż ubijając, resztę cukru. Pianę połącz delikatnie z masą. Wylej ciasto do formy. Piecz 15-20 min. Taki spód jest pyszny i bez masy. Wystarczy go pokryć powidłami, lukrem, pomadą lub polewą.
Ostatnio zmieniony ndz 19 mar, 2006 21:44 przez Jola-Gabrysia, łącznie zmieniany 1 raz.
To mój przepis na kruche ciasto do szarlotki:
(to sa proporcje na 3/4 kg mąki - pi razy oko )):
mąka (odpowiednia do diety - ja daję glutenexu + odrobinę kukurydzianej)
2 całe jajka i 1 żółtko
kostka margaryny (mleczna lub bezmleczna)
proszek do pieczenia (około 2 płaskie łyżeczki bezglutenowego)
cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru
2-3 łyżki śmietany
Wszystkie składniki zagniatasz na jednolite ciasto. Mąki dodajesz stopniowo i wyrabiasz tak, aby ciasto nie lepiło się zbytnio do dłoni. Powinno być lekko twardawe. Na 15 minut do zamrażarki Smarujesz brytwankę margaryną, urywasz większe kawałki ciasta i tworzysz placuszki na blasze. Kawałki ładnie połączą się w całość. Pieczesz na złoty kolor w 200stopniach.
Mam pytanie: czym wypełnia się spód mazurka?? I jak to się robi? Po upieczeniu spodu? przed? Sorki za pewnie głupie pytania, ale nigdy nie piekłam mazurka, a chętnie bym spróbowała.
(to sa proporcje na 3/4 kg mąki - pi razy oko )):
mąka (odpowiednia do diety - ja daję glutenexu + odrobinę kukurydzianej)
2 całe jajka i 1 żółtko
kostka margaryny (mleczna lub bezmleczna)
proszek do pieczenia (około 2 płaskie łyżeczki bezglutenowego)
cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru
2-3 łyżki śmietany
Wszystkie składniki zagniatasz na jednolite ciasto. Mąki dodajesz stopniowo i wyrabiasz tak, aby ciasto nie lepiło się zbytnio do dłoni. Powinno być lekko twardawe. Na 15 minut do zamrażarki Smarujesz brytwankę margaryną, urywasz większe kawałki ciasta i tworzysz placuszki na blasze. Kawałki ładnie połączą się w całość. Pieczesz na złoty kolor w 200stopniach.
Mam pytanie: czym wypełnia się spód mazurka?? I jak to się robi? Po upieczeniu spodu? przed? Sorki za pewnie głupie pytania, ale nigdy nie piekłam mazurka, a chętnie bym spróbowała.
Pozdrawiam, Monika, mama Kubusia (06.02.2008), Michałka (ur. 26.03.2002) i Maksia (ur. 14.02.2000)
dziękuję mamimo właśnie z tego przepisu postanowiłam zrobić mazurek. co na spód mazurka? zamiast prawdziwego kajmaku/robi się go trzy godziny/ robimy masę z krówek rozpuszczonych na małym ogniu z odrobiną masła. Masę lejemy dopiero po upieczeniu i ostudzeniu kruchego spodu. Spód musi być z "ramką" czyli w naszym wypadku rozwałkowanymi w palcach kawałkami ciasta /takie długie paluchy/, żeby polewa nam nie wypłynęła. Na tężejący kajmak przylepiamy ozdoby- pestki dynim i słonecznika, migdały i inne bakalie!!!! można również zrobić polewę z masła cukru pudru i kakao. Zależy jaką się ma wizję swojego mazurka. smacznego!!!!!
Pozdrawiamy
Joanna i Natasza
Joanna i Natasza
- Kasia-mama
- Forumowicz
- Posty: 132
- Rejestracja: sob 17 sty, 2004 17:20
- Lokalizacja: Kraków
Słuchajcie, a tak w temacie mazurka, czy ktoś zna przepis na lukier albo masę (bezmleczną) do zdobienia tegoż? Mam na myśli taki gęsty lukier, nie tyle do posmarowania ciasta co do wyciskania przez tubkę różnych esów-floresów. Coś takiego jak pisaki tortowe, których niestety nam nie wolno... Oglądałam w książce kucharskiej różne lukry, ale nie wiem, który będzie miał odpowiednią konsystencję Może ktoś ma jakiś sprawdzony?
Przyznam, że u mnie w domu nigdy się mazurków nie robiło, więc mam na ich temat wiedzę głównie teoretyczną - to takie coś płaskie, pokryte słodką masą i ładnie przyozdobione A że nie przepadam za kruchym ciastem, to właśnie wczoraj przeglądając forum wpadłam na piękny w swej prostocie pomysł zrobienia czekoladowego pseudomazurka na bazie ciasta do brownie Znaczy zamierzam upiec brownie, udekorować to jak mazurek i zaserwować rodzinie na święta, co powinno przejść bez problemu, bo w tym roku święta u teściowej, a u nich też nikt nigdy mazurków nie robił A co do migdałowego spodu do mazurka, to na pewno jest pyszny, tylko z podobnego ciasta moja teściowa piecze torty, więc nie chcę się powtarzać.
Przyznam, że u mnie w domu nigdy się mazurków nie robiło, więc mam na ich temat wiedzę głównie teoretyczną - to takie coś płaskie, pokryte słodką masą i ładnie przyozdobione A że nie przepadam za kruchym ciastem, to właśnie wczoraj przeglądając forum wpadłam na piękny w swej prostocie pomysł zrobienia czekoladowego pseudomazurka na bazie ciasta do brownie Znaczy zamierzam upiec brownie, udekorować to jak mazurek i zaserwować rodzinie na święta, co powinno przejść bez problemu, bo w tym roku święta u teściowej, a u nich też nikt nigdy mazurków nie robił A co do migdałowego spodu do mazurka, to na pewno jest pyszny, tylko z podobnego ciasta moja teściowa piecze torty, więc nie chcę się powtarzać.
Powtarzam pytanie zadane już dawno 2 posty wyżej, czy da się zrobić bezglutenowy spód do mazurka bez jaj?
http://alergia-pokarmowa-u-doroslych.bloog.pl/
Inne silne alergeny: drożdże, czosnek, orzech laskowy, kukurydza, proso, mleko kozie, mleko owcze, siemię lniane, wanilia...
It's got to be perfect...
Inne silne alergeny: drożdże, czosnek, orzech laskowy, kukurydza, proso, mleko kozie, mleko owcze, siemię lniane, wanilia...
It's got to be perfect...
peligrosa,
http://pinkcake.blox.pl/html/1310721,26 ... tml?560392
Kruche ciasteczka bez mleka, bez pszenicy, bez jajek, bez margaryny - moze da natchnienie poszukaj innych przepisów w tym blogu .
http://pinkcake.blox.pl/html/1310721,26 ... tml?560392
Kruche ciasteczka bez mleka, bez pszenicy, bez jajek, bez margaryny - moze da natchnienie poszukaj innych przepisów w tym blogu .