Składniki:
- szklanka bezglutenowej mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1/2 kostki rozpuszczonej kostki margaryny
- 2 duże jajka
- łyżka octu
- owoce
Sposób przygotowania:
Przez ok. 10 min. ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po łyżce mąki bezglutenowej wymieszanej z proszkiem do pieczenia, a następnie roztopioną chłodną margarynę, łyżkę octu, ubitą na sztywno pianę z białek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Ciasto wkładamy do średniej wielkości blaszki lub tortownicy, układamy gęsto owoce. Pieczemy w nagrzanym piekarniku (w temp. ok. 160 st.) ok. 30 min. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Korzystałam z przepisu z: http://mojealergie.pl
Bezglutenowe ciasto uceierane z owocami
Moderator: Moderatorzy
-
- Forumowicz
- Posty: 187
- Rejestracja: pt 13 lis, 2009 12:19
- Lokalizacja: łódź